Yunanistan ve Mısır, işbirliği anlaşmasına imza attı

Yunanistan ve Mısır Doğu Akdeniz’deki İstikrar İçin İşbirliğini Derinleştiriyor

Yunanistan ve Mısır, Doğu Akdeniz’deki istikrarı sürdürmeyi hedefleyen siyasi işbirliğini pekiştirmek amacıyla Çarşamba günü stratejik ortaklık anlaşması imzalayacak.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi, Atina’da Yunanistan Cumhurbaşkanı Konstantinos Tassoulas ile yaptığı toplantıda, “İlişkilerimiz tarihi bir geçmişe sahip. Bu ilişkiyi daha da güçlendirmek için sağlam bir temelimiz var. Bugün stratejik bir ortaklık için ortak bir bildiriyi imzalama şansına sahibiz.” açıklamasında bulundu.

Sisi ayrıca Başbakan Kiryakos Miçotakis ile de bir araya gelecek. Toplantı, geçen yıl oluşturulan yüksek düzeyde yetkililerden oluşan işbirliği konseyi çerçevesinde gerçekleşecek.

Göçmenlik Konusu Gündemde

Yunan yetkililerine göre, iki lider uluslararası hukuka saygının barışın temeli olduğunu vurgulayarak ortak tutumlarını tekrarlayacaklar.

Toplantının Gazze’deki çatışmalar nedeniyle daha da kırılgan hale gelen bölgede istikrar çağrısıyla sonuçlanması bekleniyor.

İkilinin gündeminde önemli konulardan biri de göç olacak. Avrupa ülkeleri, 106 milyonluk nüfusu ve ekonomik zorlukları nedeniyle Mısır’dan kaynaklanabilecek düzensiz göç dalgalarından uzun süredir endişe duyuyor.

Mısır, 2016’da kuzey kıyılardan gelen düzensiz göçü büyük ölçüde durdurmayı başardı. Ancak Girit ve Gavdos adalarında, çoğunluğu Afganistan ve Mısır kökenli olan göçmenlerin sayısında son zamanlarda önemli bir artış yaşandı.

Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği, Mısır ile ilişkilerini güçlendirmek amacıyla 7.4 milyar euroluk bir mali destek paketi açıkladı. Bu adım, göç akışlarını durdurma çabalarının bir parçasıydı. Geçen ay Avrupa Komisyonu, insan hakları sicili tartışmalı olan Mısır’ı “güvenli ülkeler” listesine alarak iltica başvurusu reddedilen kişilerin bu ülkeye geri gönderilebileceğini belirtti.

Related Posts

THY ve Rolls-Royce’tan iş birliği

Uçak bakım ve onarım sektörünün öncü şirketlerinden Türk Hava Yolları (THY) Teknik AŞ, önde gelen uçak motoru üreticisi Rolls-Royce’un en büyük motor bakım merkezlerinden birini İstanbul Havalimanı’na kurmak için anlaşma imzaladı.

Metroda ilginç ceza: Dev bitki genç kadına pahalıya patladı

Paris’te yaşayan 24 yaşındaki Salomé adlı genç bir kadın şehri sarsan bir olayın odağında yer aldı. Cumhuriyet (République) Metro İstasyonu’nda, yanında taşıdığı büyük bir kuş cenneti (bird of paradise) bitkisi nedeniyle 150 dolar para cezası kesilen …

Eşi Merve’nin Icardi’ye yazdığı mesajı görünce Fenerbahçeli Kadir evi terk etti

Televizyon programına katılan evli bir çiftin arasına tuttukları futbol kulüpleri girdi.

Bakanlığın dili değişti

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’taki son şehitleri duyururken “bölücü terör örgütü” ifadesini kullanmadı. Açıklamalarda dilin yumuşaması dikkat çekti

Asya karıştı, Hindistan Pakistan’a saldırdı: BM ve ABD’den itidal çağrısı

Hindistan, Cemmu Keşmir bölgesindeki terör saldırısına karşılık olarak Sindoor Operasyonu’nu başlattığını duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan ve Pakistan arasında başlayan çatışma için “Ben sadece bunun çok çabuk sona ermesini umuyorum” dedi. BM Genel Sekreteri Guterres ise Hindistan’ın Pakistan’a yönelik saldırısından derin endişe duyduğunu belirterek, azami itidal çağrısında bulundu.

Yunanistan’dan ‘Türkiye’ itirafı: Bağımsız savunma sanayisi ile güçlü bir unsur

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Türkiye’nin, kendi bağımsız savunma sanayisi ile hem bölgesel hem de uluslararası alanda güçlü bir unsur olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir