Yeni bir karadelik sınıfı keşfedildi

Evrenin Derinliklerinde Keşfedilen Yeni Karadelik Türü: Orta Kütleli Karadelikler

Evrenin derinliklerinde gizlenmiş, bugüne kadar keşifi neredeyse imkansız olan yeni bir karadelik türü bulundu. Bu nesneler araştırmacılar tarafından “orta kütleli karadelikler” (intermediate-mass black holes – IMBHs) olarak adlandırılıyor çünkü ne yıldızlardan doğan küçük karadeliklere ne de galaksilerin merkezinde hüküm süren devasa süper kütleli karadeliklere benzerler. Adeta evrenin karadelik skalasında kayıp bir halkayı temsil ediyorlar.

Bilim dünyasında, uzun bir süredir bu orta ölçekli karadeliklerin varlığı tartışma konusuydu. Güneş kütlesine sahip küçük karadelikler ile milyarlarca güneş kütlesine ulaşan süperkütleli devler arasında bir boşluk bulunmaktaydı. Bu boşluğu doldurabilmek adına gökbilimciler, Avrupa’daki Virgo ve ABD’deki LIGO yerçekimi dalgası dedektörlerini kullanarak IMBH’lerin izini sürmeye başladı.

Orta Kütleli Karadeliklerin Sınıflandırılması

Yapılan gözlemler sonucunda, güneşin kütlesinin 100 ila 300 katı arasında değişen birçok karadelik tespit edildi. Araştırmacılar, bu “lite” karadeliklerin büyük olasılıkla diğer karadeliklerin birleşmesi sonucu oluştuğunu belirtmektedir.

2019 ve 2020 yılları arasında gerçekleştirilen gözlemler sırasında 11 birleşme olayı kaydedildi. Bu birleşmeler, IMBH’lerin evrendeki kökenleri hakkında önemli ipuçları sağlayabilir.

Keşif, saygın bilim dergisi The Astrophysical Journal Letters’ta yayınlanan bir makale ile duyuruldu. Çalışmada, orta kütleli karadeliklerin sınıflandırılması, keşfedilme yöntemleri ve neden önemli oldukları detaylı bir şekilde açıklanmaktadır.

Bilim insanlarına göre, bu tür keşifler sadece karadeliklerin doğası hakkında bilgi vermekle kalmayıp aynı zamanda evrenin ilk dönemleri ve yıldız oluşumu ve yok oluşu hakkında da kritik bilgiler sunabilir.

Related Posts

Otomotiv devinin yeni logosunu kimse anlayamadı

Otomotiv dünyasında tanıdık bir isim, radikal bir kimlik değişimine hazırlanıyor. Lüks SUV denildiğinde akla gelen ilk markalardan Range Rover, sade ama tartışmalı bir logo tasarımıyla gündemde.

Sosyal medyada ortalık karıştı: Grok neden herkese hakaret ediyor?

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarında bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptı. Yurttaşlar Grok’a ne olduğunu merak etti. Peki, Grok neden herkese hakaret ediyor?

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

Yapay şimşekle gübre üretildi: Bilim dünyasını sarsan buluş

Sydney Üniversitesi’nden Kimya ve Biyomoleküler Mühendislik Bölümü’nden Profesör PJ Cullen liderliğindeki ekip, havadaki azotu elektrikle uyararak doğrudan gaz formunda yeşil amonyak elde etti. Ekip, bu yöntemde plazma teknolojisi ve zar bazlı …

Bilim adamlarından büyük başarı: Deniz örümceğinin şifresi çözüldü

Deniz örümcekleri, örümcek ve akreplerle aynı aileden gelen, ancak onlardan oldukça farklı görünen deniz canlıları. Pycnogonum litorale türü üzerinde çalışan Viyana Üniversitesi ile Wisconsin-Madison Üniversitesi araştırmacıları, bu canlıların gen …

Güneş enerjisi tehlikede mi? İşin uzmanları anlattı

İspanya’nın Endülüs bölgesinde yapılan son çalışmalar, toz taşınımının enerji üretimini yüzde 80’e varan oranlarda düşürebileceğini gösterdi. Peki, bu soruna karşı neler yapılabilir? İşte tüm detaylar… ENERJİ KAYIPLARI MİLYARLARI BULUYOR İspanya …