Vatandaş faizden kaçtı, karta yüklendi: Kredi kartı harcamaları tarihinde bir ilk!

Ekonomi ve Finans Haberleri: Faiz Artışları, Kredi Kartı Kullanımını Artırıyor

Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın haberine göre, 19 Mart’ta başlayan siyasi sarsıntılar finansal piyasalarda da etkisini gösterdi. Merkez Bankası’nın faiz artışlarıyla birlikte ihtiyaç kredisi faizleri aylık yüzde 6 seviyesine yaklaşırken, sabit kalan kredi kartı ve kredili mevduat hesabı (KMH) faizleri, vatandaşın tercihini değiştirdi. Bu durum, bireysel kredi kartı ve KMH kullanımında rekor seviyede artış yaşanmasına neden oldu.

Kart Faizinde Tavan Sınırlı İlgi Büyük

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 42,5’ten yüzde 46’ya çıkarmasının ardından bankalardaki ihtiyaç kredi faizleri tırmanışa geçti. Ancak kredi kartı ve KMH faiz oranları, Kasım 2024’te yapılan düzenleme nedeniyle bu artıştan etkilenmedi. Bu durum, tüketiciyi kredi kartlarına yönlendirdi.

İhtiyaç Kredisi Faizi Yüzde 6’ya Dayandı

Yükselen kredi faizleriyle birlikte bankalar ihtiyaç kredilerinde aylık faizi yüzde 6 sınırına kadar çıkardı. Aynı dönemde kredi kartı faizlerinin en fazla yüzde 5 seviyesinde kalması, kart kullanımını teşvik etti. Geçen yılın Haziran ayında da benzer bir tablo yaşanmış, faiz artışları öncesinde kart ve KMH kullanımı hızla yükselmişti.

Kart Harcamalarında Rekor Büyüme

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 11 Nisan haftasında bireysel kredi kartı bakiyesi ilk kez 2 trilyon lirayı geçti. Aynı haftada kredili mevduat hesabı bakiyesi de 522 milyar lirayı aşarak yarım trilyon sınırını geçti.

14 Mart’tan bu yana geçen 4 haftada:

  • Kredi kartı bakiyesi %5,12 arttı
  • KMH bakiyesi %5 yükseldi
  • İhtiyaç kredisi büyümesi sadece %2,68 ile sınırlı kaldı

Yılbaşından bu yana artışa bakıldığında ise:

  • Kredi kartı bakiyesi %11,7
  • KMH bakiyesi %19,75 oranında büyüdü

Büyüme Hızı Hızlanıyor

Merkez Bankası verileri de büyümenin hız kazandığını gösteriyor.

14 Mart haftasında bireysel kredi kartlarında 13 haftalık yıllıklandırılmış büyüme oranı %37,27 iken,

11 Nisan haftasında bu oran %43,01’e yükseldi.

Toplam kredi kartı büyümesi de aynı dönemde %26,69’dan %35,16’ya çıktı.

Bankalar Faizi Artırdı, Müşteri Karta Yöneliyor

Ekonomim’in izlediği özel bir bankanın verilerine göre 19 Mart’tan bu yana ihtiyaç kredi faizleri istikrarlı şekilde yükseldi.

17 Mart’ta %4,69 olan aylık faiz oranı,

24 Mart’ta %5,19’a çıkarıldı

14 Nisan’da %5,29’a ulaştı

21 Nisan’da ise %5,44 seviyesine geldi

Bankaya göre değişmekle birlikte, şu anda ihtiyaç kredisi faizleri %4,6 ile %6,3 arasında seyrediyor.

Faizler Yükselirken Kartlar Rahatlatıyor

Vade uzadıkça faiz düşse de 12 ay vadeli kredilerde bile %5’in altında faiz bulmak neredeyse imkânsız. Bu nedenle tüketici, kredi yerine daha düşük faizli kredi kartına ve kredili mevduat hesabına yöneliyor.

Sonuç olarak, kredi kartı borçları hem daha cazip hale geldi hem de hızla büyümeye devam ediyor. Görünen o ki bu eğilim, bir süre daha devam edecek.

Related Posts

Yabancılar yeniden alım tarafına geçti

Yurt dışında yerleşik kişiler, geçen hafta net 269,1 milyon dolarlık hisse senedi alırken 970 milyon dolarlık DİBS ve 8,4 milyon dolarlık ÖST varlığı sattı.

Şirketlerin net döviz açığında rekor: 150 milyar doları aştı!

Şubat ayında finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlıklarında azalma yaşanırken, yükümlülüklerde ciddi bir artış oldu. Firmaların net döviz pozisyonu açığı önemli bir yükselme gösterdi. Bu gelişmelerin ardından, kısa vadeli döviz pozisyonu fazlası ise geçtiğimiz aya göre azaldı.

Bakan Uraloğlu’ndan GSM operatörleriyle toplantı sonrası açıklama: ‘Kapsama problemi yaşamadık’

İstanbul’da meydana gelen depremin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yapılan incelemelere dair açıklamalarda bulundu. Bakan, köprülerde herhangi bir hasar tespit edilmediğini ve baz istasyonlarında kapsama sorunu yaşanmadığını belirtti.

Bakan Uraloğlu’ndan GSM operatörleriyle toplantı sonrası açıklama: Aramaların yüzde 25’ini karşılayamadık

İstanbul’da meydana gelen 6.2’lik deprem sonrası GSM operatörlerinin kullanılamamasına dair Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom temsilcileriyle yapılan toplantı sonrası Bakan Uraloğlu açıklama yaptı. Bakan Uraloğlu, “2.5 kat olan kapasitede 7-10 kat artış olunca mevcut aramaların yüzde 75’ini karşıladık. Yüzde 25’ini karşılayamadık” ifadelerini kullandı.

Almanya’da iş dünyasının güveni tarife savaşlarına rağmen arttı

Almanya’da Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerine ilişkin endişelere rağmen nisanda beklenmedik şekilde arttı.

Altın alımına yeni şart: Kuyumculardan artık yetki belgesi istenecek!

Çekili kıymetli maden satışı yapılırken, gerçek kişi kuyum işletmelerince “Kuyum Ticareti Yetki Belgesi” sunulacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir