Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak Havalarda Su Tüketiminin Önemi

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini belirten İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Kıdır, yaz aylarında su tüketiminin diğer sıvılarla değil, sadece suyla karşılanması gerektiğini vurguladı. Sulu meyveler, suyun yerini tam anlamıyla tutamadığını belirten Kıdır, fazla meyve tüketiminin kan şekerini yükseltebileceğini ve karaciğer yağlanmasına yol açabileceğini söyledi.

Yaz aylarında terleme ve buharlaşmanın artmasıyla vücuttan kaybedilen sıvının yerine konmamasının organ fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebileceğini belirten Kıdır, güneş çarpmasının da ciddi bir durum olduğunu ve belirtiler fark edildiğinde hızlı müdahale gerektiğini ifade etti.

Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için yeterli su alımının önemine dikkat çeken Kıdır, özellikle yaz aylarında terleme ile artan sıvı kaybının yerine konmamasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

İleri yaştaki bireyler, kalp hastaları, diyabet ve hipertansiyon hastaları, böbrek yetmezliği olanlar ve çocukların sıvı kaybına karşı daha hassas olduklarını belirten Kıdır, bu grupların yeterli sıvı alımına özellikle dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Kıdır, yetişkin bir bireyin günlük ortalama 2 ila 2,5 litre su tüketmesi gerektiğini belirtti.

Güneş çarpmasının belirtilerini anlatan Kıdır, güneş altında uzun süre kalmamanın ve yeterli su tüketmemenin vücut ısısının artmasına ve güneş çarpmasına neden olabileceğini ifade etti. Ayrıca, meyve, kola, çay gibi içeceklerin suyun yerini tutmadığını ve hatta çay ve kahvenin idrar söktürücü etkisiyle sıvı kaybını artırabileceğini belirtti.

Yaz aylarında su ihtiyacının arttığını dile getiren Kıdır, genelde kilo başına 35 CC üzerinden su ihtiyacının hesaplandığını ancak sıcak havalarda bu miktarın artırılması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Şekerli kahve içenler dikkat! Korkutan ölüm riski detayı

Bilim insanlarının yaptığı son araştırma kahvenin yeni boyutlarını gözler önüne serdi. Kahve tiryakilerini ilgilendiren önemli detay ortaya çıktı.

Her evde kullanılıyor ama ömrü kısaltıyor

Yeni bilimsel araştırmalar, evde mikrodalga fırınlarında pişirilen bazı yemekler insan ömrünü kısaltıyor. İşte araştırmaya dair detaylar

Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

‘Sadece dişler değil emek de çürümektedir’

Ağız ve Diş Sağlığı çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep eden Genel Sağlık İş Ankara İl Başkanı Şenol Şahin, “Sadece dişler değil emek de çürümektedir” dedi.