Türkiye’nin iflas haritası ortaya çıktı: Her 5 şirketten biri batık

Zombi Şirketler Türkiye Ekonomisinde Yükselişte

Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün son raporuna göre, Türkiye’de derinleşen ekonomik durumun etkileri açıkça ortaya çıktı. Hukuk ve Adalet Politikaları Direktörü Dr. Yavuz Selim Günay imzalı rapora göre, birçok şirket fiilen iflas etmiş olsa da resmi olarak bunu açıklamadan faaliyetlerine devam ederek “zombi şirket” haline geldi. Bu şirketler, kârlılık elde edememelerine rağmen yeniden finansman, düşük faizli krediler veya kamu destekleri sayesinde ayakta kalmayı başardı.

Zombi Şirket Oranı Yüksek

Rapora göre, Türkiye’deki yüksek enflasyon, kredi kısıtlamaları ve reel sektördeki kârlılık kaybı nedeniyle zombi şirket oranı yaklaşık yüzde 20’ye ulaştı. Her beş şirketten birinin faaliyetlerini organik yollarla değil, sürekli zarar, borçlanma ve yapay desteklerle sürdürdüğü belirtildi. Uluslararası Para Fonu’nun verilerine göre, halka açık olmayan şirketlerde zombi şirket oranı açısından Türkiye birinci sırada bulunuyor.

Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün raporuna göre, zombi şirketlerin sayısındaki artış finansal istikrar açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. Son dönemde uygulanan yüksek faiz oranları ve KOBİ’ler için vergi politikaları gibi etkenler, zombi şirket sayısının artmasına neden oluyor.

KOBİ Kredileri Artıyor Ancak Erişim Zorlaşıyor

Raporda dikkat çeken bir diğer nokta, KOBİ’lerin kredi kullanımı oldu. KOBİ’lerin finansmana erişiminin arttığı görülse de, gerçek borçlanma kapasitelerinin zayıfladığı ortaya çıktı. Kullanılan KOBİ kredisi oranı artarken, enflasyonun daha da yükselmesi nedeniyle reel anlamda daralma yaşandığı vurgulandı.

İcra Dosyalarında Rekor Seviyeler

Raporda, Türkiye’deki icra ve iflas dosyalarına da değinildi. Son yıllarda icra ve iflas dairelerine gelen dosya sayısında artış yaşandığı belirtildi. Ancak işlem sürelerinde yaşanan uzama, sistemin yavaşladığını gösterdi.

Ekonomik Suçlar Yükselişte

Rapora göre, Türkiye nüfusu baz alındığında ekonomik suçlarla ilişkilendirilen kişi sayısında artış yaşandı. Malvarlığına karşı işlenen suçlarda da ciddi bir yükseliş gözlemlendi. Adalet Bakanlığı verilerine göre, suç dosyaları ve şüphelilerde artış kaydedildi.

Related Posts

Yatırımda en güçlü kalkan: Fiziki altın

Ekonomik belirsizliklerin, jeopolitik krizlerin ve dijital tehditlerin arttığı günümüzde, yatırımcılar yeniden güvenli liman arayışında. Demaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cumhur Kitiş, altının sadece bir yatırım değil, tarihi olarak kanıtlanmış …

Kahve fiyatlarına zam sinyali

Trump’ın tarifeleri kahve fiyatlarını vurdu. ABD’den Brezilya’ya yüzde 50 gümrük vergisi haberi emtia kahve fiyatını yükseltti.

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

Yatırımcının gözü sokakta

Siyasi gerilim ve operasyonlar Borsa İstanbul’da tedirginlik yaratıyor. “Piyasa faiz indirimi fırsatlarını kaçırmak istemiyor” diyen Ekonomist Eryılmaz, “Ancak, yatırımcıların odağı sokak eylemlerinde” dedi.

Kepenkler birer birer kapanıyor: Yeni yasa İsviçre’de rekor sayıda iflasa sebep oldu

İsviçre’de 2025’in ikinci çeyreğinde şirket iflasları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 26,6 oranında arttı. Haziran ayında bu artış yüzde 50’ye ulaştı. SRF’nin haberine göre, yıl başında yürürlüğe giren yasa ile belediyeler ve kantonlar …