Şirketlerin net döviz açığında rekor: 150 milyar doları aştı!

Türkiye’deki Şirketlerin Döviz Varlıkları Azalırken Yükümlülükler Arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın verilerine göre, şubat ayında finansal kesim dışındaki şirketlerin döviz varlıkları bir önceki aya göre 725 milyon dolar azaldı. Ancak yükümlülükler 6 milyar 599 milyon dolar arttı.

Net Döviz Açığında Rekor Artış

Bu durum, şirketlerin net döviz pozisyonu açığının 7 milyar 324 milyon dolar artarak 155 milyar 400 milyon dolara yükselmesine neden oldu.

Varlık dağılımında, türev varlıklar, ihracat alacakları ve menkul kıymetlerde sırasıyla 719 milyon dolar, 505 milyon dolar ve 80 milyon dolarlık azalışlar yaşandı. Diğer taraftan, yurtdışına yapılan doğrudan sermaye yatırımları ve yurtiçindeki mevduatlar sırasıyla 533 milyon dolar ve 46 milyon dolar arttı, ancak varlıklar toplamda 725 milyon dolar geriledi.

Yurtdışından Sağlanan Krediler Arttı

Yükümlülüklerde, yurtiçinden sağlanan nakdi krediler 3 milyar 202 milyon dolar, yurtdışından sağlanan krediler 2 milyar 472 milyon dolar, türev yükümlülükler 559 milyon dolar ve ithalat borçları 366 milyon dolar artış gösterdi. Toplam yükümlülükler 6 milyar 599 milyon dolar yükseldi.

Yükümlülüklerin vade yapısına göre, şubatta kısa vadeli krediler 2 milyar 323 milyon dolar arttı, uzun vadeli krediler ise 878 milyon dolar yükseldi. Yurtdışından sağlanan kısa vadeli krediler 254 milyon dolar artarken, uzun vadeli krediler 2 milyar 584 milyon dolar arttı.

Kısa vadeli varlıklar 130 milyar 327 milyon dolar, kısa vadeli yükümlülükler ise 122 milyar 411 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kısa vadeli net döviz pozisyonu fazlası ise 7 milyar 916 milyon dolar olarak belirlendi, ancak bir önceki aya göre 4 milyar 198 milyon dolarlık bir azalma yaşandı. Kısa vadeli yükümlülüklerin toplam yükümlülükler içindeki payı ise yüzde 38 oldu.

Related Posts

Bakan Uraloğlu’ndan GSM operatörleriyle toplantı sonrası açıklama: ‘Kapsama problemi yaşamadık’

İstanbul’da meydana gelen depremin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yapılan incelemelere dair açıklamalarda bulundu. Bakan, köprülerde herhangi bir hasar tespit edilmediğini ve baz istasyonlarında kapsama sorunu yaşanmadığını belirtti.

Bakan Uraloğlu’ndan GSM operatörleriyle toplantı sonrası açıklama: Aramaların yüzde 25’ini karşılayamadık

İstanbul’da meydana gelen 6.2’lik deprem sonrası GSM operatörlerinin kullanılamamasına dair Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom temsilcileriyle yapılan toplantı sonrası Bakan Uraloğlu açıklama yaptı. Bakan Uraloğlu, “2.5 kat olan kapasitede 7-10 kat artış olunca mevcut aramaların yüzde 75’ini karşıladık. Yüzde 25’ini karşılayamadık” ifadelerini kullandı.

Almanya’da iş dünyasının güveni tarife savaşlarına rağmen arttı

Almanya’da Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerine ilişkin endişelere rağmen nisanda beklenmedik şekilde arttı.

Altın alımına yeni şart: Kuyumculardan artık yetki belgesi istenecek!

Çekili kıymetli maden satışı yapılırken, gerçek kişi kuyum işletmelerince “Kuyum Ticareti Yetki Belgesi” sunulacak.

İletişim kesintileri tepki çekmişti: Bakan Uraloğlu GSM operatörleriyle görüşecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, deprem sonrası iletişim aksaklıklarıyla eleştirilen GSM operatörleriyle bir araya gelecek. Toplantıda altyapı sorunları ve çözüm önerileri ele alınacak.

İTO Başkanı Avdagiç’ten İstanbul depremiyle ilgili açıklama

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, depreme hazır olmak için her günün ve her saatin çok kıymetli olduğunu belirterek, “Ticari yapılarda, devletimizin desteğiyle risk tespiti ve modern teknolojileri kullanarak yapı güçlendirme çalışmalarını bir an evvel yapmalıyız” ifadesini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir