Perplexity, Google Chrome’u satın almak isteyenler kuyruğuna girdi

ABD Adalet Bakanlığı’nın Google‘a karşı açtığı tekelcilik davası teknoloji dünyasında konuşulmaya devam ederken, dikkat çekici bir gelişme yaşandı ve yapay zeka şirketi Perplexity sessizliğini bozdu. Şirketin ticari operasyonlardan sorumlu yöneticisi Dmitry Shevelenko, Google’ın Chrome tarayıcısını satmak zorunda kalması durumunda Perplexity olarak satın almaya ilgi duyduklarını açıkladı.

Chrome tarayıcısını satın almak için adım atanlar artıyor

Shevelenko ayrıca Chrome ölçeğinde bir tarayıcıyı kalitesini düşürmeden veya ücretlendirmeden yürütmek konusunda olumlu düşündüklerini belirtti ve bir soruya “Bence bunu yapabiliriz” şeklinde yanıt verdi.

Shevelenko, aslen mahkemeye gönüllü olarak gitmedi ancak Google’ın arama motoru tekelinin yapay zeka şirketlerini nasıl etkilediğini açıklamak için Adalet Bakanlığı tarafından tanık olarak çağrıldı. Her ne kadar zorunlu bir durum olsa da, bu Perplexity için bir fırsata dönüştü. Shevelenko, mahkemede Google’ın Android üzerindeki hakimiyetinin Perplexity gibi alternatif yapay zeka asistanlarının gelişimini nasıl engellediğini detaylı bir şekilde anlattı.

Shevelenko’nun ifadesine göre, Perplexity ABD’deki çeşitli telefon üreticileri ve mobil operatörlerle iş birliği yapmak istedi fakat Google’ın hakim konumu bu görüşmelerin ilerlemesine izin vermedi. Perplexity’nin anlaşma yapmaya çalıştığı bir üretici, Google’dan gelebilecek olası yaptırımlar nedeniyle görüşmeleri iptal etmek zorunda kaldı. Başka bir üretici ise (muhtemelen Motorola) Perplexity uygulamasını cihazlara ön yüklemeyi istese de, buna izin verilmedi. Bunun nedeni yine Google ile yapılan kısıtlayıcı anlaşmalar oldu.

“Chrome’a ilgimiz var ancak Google’ın tamamen parçalanmasına karşıyız”

Tüm bu açıklamalara rağmen, Shevelenko ve Perplexity, Google’ın tamamen parçalanmasına karşı çıkıyor. Perplexity’nin isteği, Google’ın arama ve dağıtım anlaşmalarındaki tekeline son verilmesi. Ayrıca, Shevelenko, OpenAI’ın Chrome’u satın alması durumunda Chromium’un açık kaynak yapısını etkileyebileceğini ve ürünü sürdürememe ihtimalini dile getirerek, bu durumda sektörde büyük bir dengesizlik olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Related Posts

İnstagram çöktü mü, neden açılmıyor? 17 Temmuz Perşembe İnstagram’da sorun mu var, neden yüklenmiyor?

Sosyal medya devi Instagram, teknik sorunlar veya yoğunluk nedeniyle zaman zaman erişim sorunları yaşayabiliyor. 17 Temmuz Perşembe tarihinde Instagram’a giriş yapamayan kullanıcılar, sorunun kaynağını merak ediyor. Peki, İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 17 Temmuz Perşembe İnstagram’da sorun mu var, neden yüklenmiyor?

Otomotiv devinin yeni logosunu kimse anlayamadı

Otomotiv dünyasında tanıdık bir isim, radikal bir kimlik değişimine hazırlanıyor. Lüks SUV denildiğinde akla gelen ilk markalardan Range Rover, sade ama tartışmalı bir logo tasarımıyla gündemde.

Sosyal medyada ortalık karıştı: Grok neden herkese hakaret ediyor?

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarında bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptı. Yurttaşlar Grok’a ne olduğunu merak etti. Peki, Grok neden herkese hakaret ediyor?

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

Yeni bir karadelik sınıfı keşfedildi

Bilim insanları, evrenin kayıp halkasını oluşturabilecek “hafif” kara delikleri ilk kez tespit etti.

Yapay şimşekle gübre üretildi: Bilim dünyasını sarsan buluş

Sydney Üniversitesi’nden Kimya ve Biyomoleküler Mühendislik Bölümü’nden Profesör PJ Cullen liderliğindeki ekip, havadaki azotu elektrikle uyararak doğrudan gaz formunda yeşil amonyak elde etti. Ekip, bu yöntemde plazma teknolojisi ve zar bazlı …