İstanbul yatırımda açık ara lider: Pay senedi portföyü 2,4 trilyon TL’yi aştı

İstanbul’daki Yerleşik Bireylerin Pay Senedi Portföy Büyüklüğü 2,4 Trilyon TL’ye Ulaştı

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, 2025 Mayıs ayı sonu itibarıyla İstanbul’daki yerleşik bireylerin pay senedi portföy büyüklüğü 2 trilyon 405 milyar 463 milyon TL’ye ulaştı. Bu rakamın Mayıs sonu itibarıyla Ankara’daki yatırımcıların portföy büyüklüğü 286 milyar 375 milyon TL ve İzmir’deki yatırımcıların portföy büyüklüğü ise 120 milyar 605 milyon TL olarak belirlendi.

En Fazla Yatırımcı İstanbul’da

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerinden derlenen bilgilere göre, İstanbul’da en fazla pay senedi yatırımcısına sahip il olduğu tespit edildi. İstanbul’u 665 bin 685 kişiyle Ankara izlerken, en fazla yatırımcının ikamet ettiği üçüncü il ise 442 bin 887 kişiyle İzmir olarak kayda geçti.

3 Büyük Şehir Sonrası En Fazla Yatırımcı Bursa’da

İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra en fazla pay senedi yatırımcısına sahip il Bursa olarak belirlendi. Bursa’da, mayıs ayı sonu itibarıyla 272 bin 876 yatırımcı pay senedi piyasalarında hesap sahibi olurken, Bursa’daki yerleşiklerin portföy değeri 82 milyar 947 milyon TL olarak kaydedildi. Bursa, portföy değerinde de İzmir’in yerini alarak 3 büyük şehrin ardından en büyük pay senedi portföy büyüklüğüne sahip il konumunda yer aldı.

Borsa İstanbul’da En Çok Yatırımcı BIST 100 Endeksinde Yoğunlaşıyor

Yatırımcıların ilgi gösterdiği endeksler incelendiğinde, BIST 100 endeksinin en çok tercih edilen endeks olduğu görüldü. BIST 100 endeksinde mayıs ayı sonu itibarıyla 4 milyon 934 bin 250 kişi yatırımcı olarak kaydedildi.

En Yüksek Portföy Değeri 45-49 Yaş Grubunda

Yatırımcılar yaş gruplarına göre incelendiğinde, 45-49 yaş aralığındaki yatırımcıların en yüksek pay senedi portföyüne sahip olduğu belirlendi. En fazla yatırımcı ise 35-39 yaş grubunda yer aldı. En düşük portföy büyüklüğüne sahip olan yaş grubu ise 15-19 yaş aralığında görülürken, bu yaş grubu aynı zamanda en az yatırımcı sayısına sahip grup olarak sıralandı.

Yaş gruplarına göre portföy büyüklüğü ise şu şekilde sıralandı:

  • 0-14 yaş: 2 milyar 983 milyon TL
  • 15-19 yaş: 2 milyar 123 milyon TL
  • 20-24 yaş: 18 milyar 350 milyon TL

Related Posts

Yatırımda en güçlü kalkan: Fiziki altın

Ekonomik belirsizliklerin, jeopolitik krizlerin ve dijital tehditlerin arttığı günümüzde, yatırımcılar yeniden güvenli liman arayışında. Demaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cumhur Kitiş, altının sadece bir yatırım değil, tarihi olarak kanıtlanmış …

Kahve fiyatlarına zam sinyali

Trump’ın tarifeleri kahve fiyatlarını vurdu. ABD’den Brezilya’ya yüzde 50 gümrük vergisi haberi emtia kahve fiyatını yükseltti.

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

Yatırımcının gözü sokakta

Siyasi gerilim ve operasyonlar Borsa İstanbul’da tedirginlik yaratıyor. “Piyasa faiz indirimi fırsatlarını kaçırmak istemiyor” diyen Ekonomist Eryılmaz, “Ancak, yatırımcıların odağı sokak eylemlerinde” dedi.

Kepenkler birer birer kapanıyor: Yeni yasa İsviçre’de rekor sayıda iflasa sebep oldu

İsviçre’de 2025’in ikinci çeyreğinde şirket iflasları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 26,6 oranında arttı. Haziran ayında bu artış yüzde 50’ye ulaştı. SRF’nin haberine göre, yıl başında yürürlüğe giren yasa ile belediyeler ve kantonlar …