Hobbit dişlerindeki çukurlar insanlık tarihine ışık tutabilir

Paranthropus’un Dişlerinde Bulunan Özel Çukurların Sırrı Çözüldü

Yapılan bir araştırmaya göre, Paranthropus adlı soyu tükenmiş insan akrabalarının arka dişlerinde ilginç bir desen keşfedildi. Bu desen, dairesel, düzenli ve sığ çukurlardan oluşuyor ve çevresel etkenlerden kaynaklanan sıradan diş hasarlarından oldukça farklı.

Araştırmacılar, Afrika’da yaşamış farklı insan türlerine ait 3,4 ila 1,1 milyon yıl öncesine ait dişleri incelediğinde, Paranthropus bireylerinin dişlerinde bu özel çukurların oldukça yaygın olduğunu tespit ettiler. Bu çukurlara diğer insan türlerinde neredeyse hiç rastlanmadı. Özellikle Australopithecus africanus türüne ait 500’den fazla diş incelendiğinde, bu desenin hiç bulunmadığı ortaya çıktı.

Bu durum, Paranthropus’un diğer insan türlerinden farklı bir evrimsel süreç geçirmiş olabileceği ihtimalini ortaya koyuyor. Doğu Afrika’daki bazı türlerde benzer çukurlara rastlanması ise, Paranthropus’un bu bölgedeki atalardan gelmiş olabileceğini gösteriyor.

Yapılan araştırmada, Paranthropus’un yanı sıra “hobbit” olarak da bilinen Homo floresiensis türündeki bireylerde de benzer çukurlara rastlandı. Bu durum, bu türün beklenenden daha eski kökenlere sahip olabileceği hipotezini güçlendiriyor.

Related Posts

Otomotiv devinin yeni logosunu kimse anlayamadı

Otomotiv dünyasında tanıdık bir isim, radikal bir kimlik değişimine hazırlanıyor. Lüks SUV denildiğinde akla gelen ilk markalardan Range Rover, sade ama tartışmalı bir logo tasarımıyla gündemde.

Sosyal medyada ortalık karıştı: Grok neden herkese hakaret ediyor?

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarında bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptı. Yurttaşlar Grok’a ne olduğunu merak etti. Peki, Grok neden herkese hakaret ediyor?

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

Yeni bir karadelik sınıfı keşfedildi

Bilim insanları, evrenin kayıp halkasını oluşturabilecek “hafif” kara delikleri ilk kez tespit etti.

Yapay şimşekle gübre üretildi: Bilim dünyasını sarsan buluş

Sydney Üniversitesi’nden Kimya ve Biyomoleküler Mühendislik Bölümü’nden Profesör PJ Cullen liderliğindeki ekip, havadaki azotu elektrikle uyararak doğrudan gaz formunda yeşil amonyak elde etti. Ekip, bu yöntemde plazma teknolojisi ve zar bazlı …

Bilim adamlarından büyük başarı: Deniz örümceğinin şifresi çözüldü

Deniz örümcekleri, örümcek ve akreplerle aynı aileden gelen, ancak onlardan oldukça farklı görünen deniz canlıları. Pycnogonum litorale türü üzerinde çalışan Viyana Üniversitesi ile Wisconsin-Madison Üniversitesi araştırmacıları, bu canlıların gen …