Hindistan-Pakistan geriliminde Türkiye nasıl bir politika izliyor?

Türkiye, Hindistan-Pakistan Gerilimine İlişkin Tutumunu Sürdürüyor

Hindistan’ın 7 Mayıs’ta Pakistan’ı bombalamasının ardından iki ülke arasındaki gerilim son haftalarda artarak devam ediyor. Türkiye de bölgenin iki önemli nükleer gücü arasındaki anlaşmazlığı yakından takip ederken itidal çağrısında bulunan ülkeler arasında yer alıyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan 7 Mayıs’ta yapılan yazılı açıklamada, “Hindistan tarafından düzenlenen saldırı topyekûn bir savaş riskini ortaya çıkarmıştır. Bu tür kışkırtıcı adımları ve siviller ile sivil altyapıyı hedef alan saldırıları kınıyoruz” ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca “Pakistan’ın, 22 Nisan’da gerçekleştirilen terör saldırısının araştırılması yönündeki çağrısını destekliyoruz” ifadeleri kullanıldı. Böylece Türkiye, Hindistan’ı kınarken Pakistan’ın olayın araştırılması tezini desteklemiş oldu.

Hindistan, Pakistan’ı Keşmir’de 22 Nisan’da 26 turistin öldürüldüğü saldırıyı gerçekleştiren militanları desteklemekle suçluyordu. Pakistan ise bu iddiayı reddederek Hindistan’ın saldırıyı “bahane olarak” kullandığını öne sürüyordu. Hem Hindistan hem de Pakistan Keşmir bölgesinde hak iddia ediyor.

Ankara İslamabad ile Temasta

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 22 Nisan’daki saldırının ardından Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammad Ishaq Dar ile iki kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, 26 Nisan ve 7 Mayıs’ta yapılan görüşmelerde Pakistan ile Hindistan arasındaki son gelişmelerin ele alındığını açıkladı.

Hint basınında çıkan haberlerde, Türkiye’den Pakistan’a silah gönderildiğine dair iddialar bulunuyor. İletişim Başkanlığı, 28 Nisan’daki açıklamasında bu iddiaları yalanladı ve sadece bir askeri uçağın yakıt ikmali için Pakistan’a indiğini belirtti.

Pakistan ile Askeri İşbirliği Yüksek

Ankara’nın Hindistan yarımadasındaki Müslümanlarla ilişkileri uzun bir geçmişe dayanıyor. Pakistan’ın 1947’de bağımsızlığını kazanmasından sonra Ankara-İslamabad ilişkileri her alanda gelişmeye devam etti. Keşmir sorununda Pakistan’ı destekleyen Türkiye, her BM Genel Kurulu toplantısında konuyu gündeme getirmeye özen gösterdi. Ankara-İslamabad ilişkilerinde en önemli alanlardan birisi askeri ve savunma sanayi işbirliği. İki ülke arasındaki askeri çerçeve işbirliği anlaşması 2001 yılında imzalandı ve o tarihten bu yana birçok alanda yapılan mutabakatlar askeri işbirliğini sağlam temellere oturttu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pakistan ziyaretleri ve Türkiye’nin Pakistan’ın hava, deniz ve kara kuvvetlerindeki envanterinin genişletilmesi için gerçekleştirdiği projeler, askeri işbirliğinin ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Ayrıca, Pakistan’ın F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu ve ATAK helikopterlerinin tedariki gibi konularda Türkiye’nin desteği de devam ediyor.

Hindistan’la İlişkiler Ne Durumda?

Türkiye, son dönemde “Yeniden Asya” adını verdiği bir açılım ile Hindistan’ın da dikkate alındığı Doğu ağırlıklı coğrafyaya odaklanmış durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2017’deki Hindistan ziyareti ve 2023 yılındaki G20 zirvesinde Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile bir araya gelmesi, Türkiye’nin Hindistan’la ilişkileri güçlendirmeye yönelik adımlar attığını gösteriyor.

Ancak, Keşmir ve diğer jeopolitik konularda Ankara’nın İslamabad yanlısı politikalarının Hindistan ile ilişkileri zorladığı yorumları yapılıyor. Türkiye’nin, BRICS’e katılım niyetlerini belirttiği dönemlerde Hindistan’a sıcak mesajlar vermesi dikkat çekiyor. Ancak, jeopolitik gerilimlerin etkisiyle Türkiye’nin Hindistan ile ilişkilerini geliştirmesi beklenirken, ilişkilerin istenilen düzeye ulaşması zor görünüyor.

Related Posts

Ayrılığı hazmedemeyen cani, eski eşini pusu kurup öldürmüş

Adana’da 6 ay önce boşandığı 54 yaşındaki Neriman Onur’u tabancayla başından vurarak öldüren cani Mehmet Ali Nayki’nin (58) ayrılığı hazmedemediği, işten dönen eski eşinin servisten indiği noktada pusu kurduğu ortaya çıktı. 20 yaşındaki oğlu Oğlu Caner Nayki tarafından darbedilen cinayet şüphelisi Mehmet Ali Nayki’nin hastanedeki tedavisinin sürdüğü bildirildi.

Bakan Tunç’tan ‘hukuk güvenliği’ açıklaması

Bakan Tunç, “Demokrasisi olmayan ülkeler hukuk güvenliğinde Türkiye’nin üstünde gösterilemez” dedi.

Hazal Kaya ve Ali Atay, Ayşe Barım’ın şirketinden ayrıldı

Gezi Parkı soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan ID İletişim’in kurucusu menajer Ayşe Barım’ın şirketinde yeni ayrılıklar yaşandı. Şirketin internet sitesinde yer alan oyuncular kısmından Hazal Kaya ve Ali Atay’ın ismi çıkartıldı.

Son dakika… Pakistan ve Hindistan arasında gerilim tırmanıyor: Karşılıklı misilleme tehditleri geldi! Pakistan ordusunun sınırı geçtiği iddia edildi

Hindistan’ın 7 Mayıs gecesi Pakistan’a düzenlediği hava saldırısının ardından iki ülke arasındaki gerilim devam ediyor. Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, geçtiğimiz gün ulusa seslenerek Hindistan’ın ‘saldırısının bedelini ödeyeceğini’ duyurdu. Yeni Delhi yönetimi ise Pakistan’ın saldırması durumunda bir kez daha komşu ülkenin topraklarını hedef alacaklarını kaydetti. Keşmir bölgesinde topçu ateşi başlatan Pakistan ordusu, sınırın bazı bölgelerinde Hindistan topraklarına girerek Hintli askerlerle çatışmaya girdi.

Gözler Vatikan’da: Papalık seçiminde 2. tur

Katolik Kilisesi’nin yeni papasını belirlemek üzere dün ilk turu yapılan ve bir sonuç çıkmayan seçimin ikinci günündeki oylamalar bu sabah başladı.

İş görüşmesi için geldiği inşaatta cesedi bulundu

Antalya’da 4 katlı inşaatın önünde cansız bedeni bulunan kişinin, iş görüşmesi için geldiği öğrenilen 37 yaşındaki Suriyeli İydo El Ömer olduğu belirlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir