Hangi meslekler erken emeklilik hakkını kaybetti? Yıpranma payı hangilerinde kaldırıldı? SGK tam liste açıkladı

“`html

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Yeni Düzenleme: Fiili Hizmet Süresi Zammı Kısıtlanıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), fiili hizmet süresi zammı ile ilgili önemli bir düzenleme hayata geçirdi. Kurumun yayımladığı 98 sayfalık resmi liste, birçok meslek grubunun bu haktan yararlanamayacağını göstermekte. Bu yenilik, 4/A sigortalı çalışanları etkiliyor ve belirli meslek kodlarına göre kısıtlamalar getiriyor.

Uygulama Ne Zaman Başlayacak?

Yeni uygulama, Nisan 2025 dönemine ait olan hizmetlerin bildiriminden itibaren geçerli olacak. Bu tarihten sonra, yıpranma payı içinde yer almayan meslekler için çalışanların emeklilik süresinde herhangi bir indirim yapılmayacak. Ayrıca, işverenlerin SGK’ya kanıtlayıcı belgeler sunmaları zorunlu olacak.

Yıpranma Payı Nedir?

Yıpranma payı, zorlayıcı ve riskli işlerde çalışan sigortalıların erken emeklilik hakkı elde etmesini sağlayan bir sistemdir. Bu sistem aracılığıyla, çalışanlara yıllar bazında ek süre tanınarak emeklilik süreleri azaltılmaktaydı. Ancak, bu yeni düzenleme ile birlikte bazı meslek gruplarının bu avantajdan yararlanma imkanı kaldırılmıştır.

Hangi Meslekler Kapsam Dışında?

SGK tarafından açıklanan listeye göre, erken emeklilik hakkı kaldırılan meslek grupları şunlardır:

  • İlçe Belediye Başkan Yardımcısı
  • İl Belediye Başkan Yardımcısı
  • Kurum Başkanı-Kamu
  • Daire Başkanı
  • Kurum Başkan Üyeleri
  • Genel Müdür
  • Genel Sekreter-Kamu
  • Hukuk Müşaviri-Kamu
  • Diğer Müşavirler-Kamu
  • Bölge Müdürü-Kamu
  • … (ve diğer meslek grupları)

Bu listeye dâhil olan mesleklerin sahipleri, fiili hizmet süresi zammından yararlanamayacak.

Düzenlemenin Amaçları

Yeni düzenlemenin arkasındaki temel hedefler arasında, emeklilik sistemi üzerindeki yükü azaltmak ve gereksiz kayıpları önlemek bulunmaktadır. Ayrıca, daha adil bir sistemin kurulması beklenmektedir. SGK, bu değişikliklerle birlikte kurum kaynaklarının daha verimli kullanılacağını öngörmektedir.

Çalışanlar Ne Yapmalı?

Çalışanlar, yeni düzenlemeye göre; hangi meslek kategorilerinde yer aldıklarını kontrol etmeli ve gerekli belgeleri tam olarak hazırlayarak SGK’ya sunmalıdır. Ayrıca, emeklilik süreçlerini dikkate alarak, finansal planlamalarını yeniden gözden geçirmeleri de önerilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

  1. Fiili hizmet süresi zammı ne zaman sona erecek?

    Nisan 2025 itibariyle, kapsam dışı meslekler için bu uygulama sona erecek.

  2. Kimler bu düzenlemeden etkileniyor?

    4/A sigortalı çalışanları, yeni düzenlemeye göre meslek gruplarının kapsamına göre etkilenmektedir.

Sonuç

Yeni fiili hizmet süresi zammı düzenlemesi, pek çok çalışanın emeklilik planlarını etkileyebilir. Dolayısıyla, SGK’nın verdiği bilgilere dikkatlice göz atılması ve güncel bilgilere ulaşılması büyük önem taşımaktadır. Tüm çalışanların, bu tür değişikliklerden haberdar olması, gelecekteki sosyal güvenlik haklarının korunması açısından kritik öneme sahiptir.

“`

Related Posts

Nefes yazarı Murat Muratoğlu: Artık iki emekliden birinin tercihi AKP değil, CHP; AKP’yi destekleyen emeklilerin oranı yüzde 30’un epey altında

Nefes yazarı Murat Muratoğlu: Artık iki emekliden birinin tercihi AKP değil, CHP; AKP’yi destekleyen emeklilerin oranı yüzde 30’un epey altında

İşsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirlerinin oranı yüzde 50’ye çıkarıldı

İşsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirlerinin oranı yüzde 50’ye çıkarıldı

Yatırımda en güçlü kalkan: Fiziki altın

Ekonomik belirsizliklerin, jeopolitik krizlerin ve dijital tehditlerin arttığı günümüzde, yatırımcılar yeniden güvenli liman arayışında. Demaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cumhur Kitiş, altının sadece bir yatırım değil, tarihi olarak kanıtlanmış …

Kahve fiyatlarına zam sinyali

Trump’ın tarifeleri kahve fiyatlarını vurdu. ABD’den Brezilya’ya yüzde 50 gümrük vergisi haberi emtia kahve fiyatını yükseltti.

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı