Güneş Sistemi’nin çok yakınında devasa hidrojen bulutu keşfedildi

Güneş Sistemi’nin Yakınında Devasa Hidrojen Bulutu Keşfedildi

Astronomi dünyası, yıldızların doğumhaneleri olarak bilinen moleküler bulutlara dair çığır açıcı bir keşfe daha imza attı. Bilim insanları, Güneş Sistemi‘ne sadece 300 ışık yılı uzaklıkta, devasa bir hidrojen bulutunu tespit etti. Eos adı verilen bu yapı, doğrudan moleküler hidrojenin uzak morötesi (far-ultraviyole) ışımasını temel alarak keşfedilen ilk bulut olma özelliğini taşıyor.

Eşsiz bir fırsat veriyor

Eos, adını Yunan mitolojisindeki şafak tanrıçasından alıyor. Yapılan açıklamaya göre Eos, gökyüzünde yaklaşık 40 dolunay büyüklüğünde bir alanı kaplıyor ve kütlesi Güneş’in yaklaşık 3.400 katı. Bu büyüklüğüyle yalnızca dikkat çekmekle kalmıyor, aynı zamanda Samanyolu’ndaki yıldız oluşum süreçlerini anlamada önemli bir pencere açıyor.

Moleküler bulutlar, gaz ve tozdan oluşur — en yaygın molekül ise yıldızların ve gezegenlerin temel yapı taşı olan ve yaşam için hayati öneme sahip hidrojen molekülüdür. Bu bulutlar ayrıca karbon monoksit gibi diğer molekülleri de içerir. Moleküler bulutlar genellikle, karbon monoksitin kimyasal izlerini kolayca tespit edebilen radyo ve kızılötesi gözlemler gibi geleneksel yöntemlerle keşfediliyordu.

Rutgers Üniversitesi’nden fizik ve astronomi profesörü Blakesley Burkhart liderliğindeki ekip, bulutu keşfetmek için alışılmış yöntemlerin dışına çıktı. Normalde bu tür yapılar, toz emisyonlarının incelenmesiyle tespit edilirken Eos’un keşfi, hidrojenin elektromanyetik spektrumun uzak morötesi alanında yaydığı ışımaya dayanıyor. Dünya atmosferi tarafından emildiği için bu dalga boyunda gözlem yapmak oldukça zor olsa da bu engel, uzay temelli araçların devreye girmesiyle artık aşılabiliyor. Bu çalışmadaki veriler de Kore uydusu STSAT-1‘deki bir spektrograftan elde edildi.

Eos, Güneş Sistemi’nin gök adadaki yakın çevresi olarak tanımlanan “Yerel Kabarcık” olarak adlandırılan sıcak plazma boşluğunun sınırında yer alıyor. Bilim insanları, bu bölgedeki yıldızların ve gezegen sistemlerinin nasıl oluştuğunu gözlemleyebilmek için Eos’un sunduğu eşsiz konumu avantaja çevirmeye hazırlanıyor. Çünkü böylesine yakın ve büyük bir moleküler bulut, yıldız ve gezegen oluşumu süreçlerinin doğrudan, ayrıntılı olarak izlenmesine olanak tanıyor. Uzmanlar, bu yeni keşfin yalnızca Eos’la sınırlı kalmayacağına inanıyor. Kullanılan yöntem sayesinde, Samanyolu boyunca başka “görünmez” moleküler bulutların da keşfedilmesinin önü açılmış olabilir.

Related Posts

Okyanusun dibindeki gizemli yapı Sycamore Knoll: Uzaylı üssü mü, doğal bir yapı mı?

Güney Kaliforniya’nın açıklarında keşfedilen su altı yapısı, bilim dünyasını ve komplo teorisyenlerini karşı karşıya getiriyor. Peki, Sycamore Knoll adı verilen bu oluşum doğal mı, yoksa yapay mı?

Uzaydan gelen yeni tehlike: 53 yıl önce bozulan Sovyet uzay aracı Dünyaya düşüyor!

53 yıl önce Venüs’e ulaşması beklenirken motor arızası yüzünden Dünya yörüngesine sıkışan Kosmos 482, yakında Dünya atmosferine girecek. Sıcaklığa dayanıklı malzemesi nedeniyle parçalanmama ihtimali, iniş sırasında farklı sonuçlar doğurabilir.

NASA deneyi doğruladı: Ay, Güneş rüzgarı sayesinde su üretiyor

Bilim dünyasının onlarca yıldır yanıt aradığı bir gizem, NASA’nın öncülüğünde yürütülen yeni bir deneyle açıklığa kavuşmuş olabilir. Ay yüzeyinde tespit edilen suyun kaynağı, uzun süredir Güneş’ten gelen yüklü parçacıklar yani Güneş rüzgarları …

IBM’den Amerika’ya 150 milyar dolarlık dev yatırım

Teknoloji devi IBM, Amerika Birleşik Devletleri’nde önümüzdeki beş yıl içinde 150 milyar dolarlık dev bir yatırım yapacağını açıkladı. Şirket, bu adımla hem Amerikan ekonomisini canlandırmayı hem de küresel ölçekte bilişim teknolojilerinde …

Intel Panther Lake işlemciler netleşiyor: Cougar Cove ve Darkmont mimarileri doğrulandı

Intel’in yeni nesil Panther Lake platformu için hazırlıkları hız kazandı. Önümüzdeki dönemde resmiyet kazanacak işlemciler hakkında, PCI ID listelerinde yeni bilgiler keşfedildi. İşte yeni mimarinin çekirdek kombinasyonları ve daha fazlası …

Dünya tarihinde bir ilk: ‘Sivilce aşısı’ geliştiriliyor

Fransız ilaç devi akne tedavisine yeni bir soluk getirecek sivilce aşısı üzerinde çalışıyor. Başarılı olursa bu aşı, akneye karşı geliştirilen ilk aşı olacak. İşte tüm ayrıntılar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir