Dünya Bankası’ndan Türkiye ekonomisinin büyüme tahmininde yukarı yönlü revizyon

Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu: Büyüme Tahminleri Aşağı Çekildi

Dünya Bankası, haziran ayındaki Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu’nu yayımladı. Raporda, tüm bölgeler ve gelir gruplarında neredeyse ekonomilerin yüzde 70’inde büyüme tahminlerinin aşağı çekildiği vurgulandı.

Rapora göre, artan ticaret gerilimleri ve politika belirsizliği nedeniyle küresel ekonomik büyümenin bu yıl, küresel resesyonlar hariç tutulduğunda, 2008’den bu yana en yavaş hızına düşmesi bekleniyor.

Küresel Bir Resesyon Beklenmiyor

Raporda, küresel ekonomik büyümenin 2025’te yavaşlayarak yüzde 2,3’e gerilemesinin beklendiği ifade ediliyor. Bu rakam, yıl başında öngörülen seviyeden neredeyse yarım puan daha düşük.

Dünya Bankası’nın tahminlerine göre, dünya ekonomisi gelecek yıl yüzde 2,4 ve 2027’de yüzde 2,6 büyüme gösterecek.

Raporda, küresel bir resesyon öngörülmediği belirtiliyor ancak gelecek iki yılda tahminler gerçekleşirse 2020’lerin ilk yedi yılında dünya ekonomisinin, 1960’lardan bu yana hiçbir on yılın başında olmadığı kadar yavaş büyüyeceği ifade ediliyor.

Gelişmekte Olan Ekonomilerde Büyüme Yavaşlıyor

Rapora göre, bu yıl tüm gelişmekte olan ekonomilerin neredeyse yüzde 60’ında büyümenin yavaşlaması bekleniyor. 2025’te yüzde 3,8 olan ortalamanın 2026 ve 2027’de yüzde 3,9’a yükselmesi öngörülüyor.

Gelişmiş ekonomilerin ise bu yıl yüzde 1,2, gelecek yıl yüzde 1,4 ve 2027’de yüzde 1,5 büyümesi bekleniyor.

Rapora göre, yavaşlayan büyümenin, gelişmekte olan ekonomilerin istihdam yaratma, aşırı yoksulluğu azaltma ve kişi başına gelirde gelişmiş ekonomilerle aradaki farkı kapatma çabalarını engelleyeceği belirtiliyor.

ABD ve Avro Bölgesi Ekonomilerinde Tahmin Düşüşü

Rapora göre, ABD ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme beklentisi yüzde 2,3’ten 1,4’e, gelecek yıla ilişkin tahmin ise yüzde 2’den 1,6’ya düşürüldü. Ülke ekonomisinin 2027’de yüzde 1,9 büyümesi bekleniyor.

Avro Bölgesi ekonomisinin büyüme beklentisi ise bu yıl için yüzde 1’den 0,7’ye, gelecek yıl için yüzde 1,2’den 0,8’e indirildi. Avro Bölgesi ekonomisinin 2027’de yüzde 1 büyümesi bekleniyor.

Çin ekonomisinin büyüme tahminlerinde herhangi bir değişikliğe gidilmezken, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 4,5, gelecek yıl yüzde 4 ve 2027’de yüzde 3,9 büyümesi bekleniyor.

Türkiye Ekonomisi: Büyüme Tahmininde Revizyon

Rapora göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1, gelecek yıl yüzde 3,6 ve 2027’de yüzde 4,2 büyümesi bekleniyor. Dünya Bankası’nın ocak ayındaki tahminlerine göre Türkiye ekonomisi 2025’te yüzde 2,6 ve 2026’da yüzde 3,8 büyüyecekti.

Raporda, bu yılki büyüme tahminindeki yukarı yönlü revizyonun, 2024’ün dördüncü çeyreğinde beklenenden güçlü gerçekleşen büyüme ve küresel petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığı vurgulanıyor.

2026 ve 2027’de özel tüketimin büyümeyi desteklemesi beklenirken, ihracat büyümesinin sınırlı kalması öngörülüyor. Bunun sebebi, liranın reel olarak değer kazanması, Avro Bölgesi’ndeki zayıf talep ve büyük ekonomilerde ticaret politikalarına ilişkin belirsizlikler.

Related Posts

Yatırımda en güçlü kalkan: Fiziki altın

Ekonomik belirsizliklerin, jeopolitik krizlerin ve dijital tehditlerin arttığı günümüzde, yatırımcılar yeniden güvenli liman arayışında. Demaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cumhur Kitiş, altının sadece bir yatırım değil, tarihi olarak kanıtlanmış …

Kahve fiyatlarına zam sinyali

Trump’ın tarifeleri kahve fiyatlarını vurdu. ABD’den Brezilya’ya yüzde 50 gümrük vergisi haberi emtia kahve fiyatını yükseltti.

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

Yatırımcının gözü sokakta

Siyasi gerilim ve operasyonlar Borsa İstanbul’da tedirginlik yaratıyor. “Piyasa faiz indirimi fırsatlarını kaçırmak istemiyor” diyen Ekonomist Eryılmaz, “Ancak, yatırımcıların odağı sokak eylemlerinde” dedi.

Kepenkler birer birer kapanıyor: Yeni yasa İsviçre’de rekor sayıda iflasa sebep oldu

İsviçre’de 2025’in ikinci çeyreğinde şirket iflasları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 26,6 oranında arttı. Haziran ayında bu artış yüzde 50’ye ulaştı. SRF’nin haberine göre, yıl başında yürürlüğe giren yasa ile belediyeler ve kantonlar …