Bilim insanları insan hareketinden elektrik üretti

Araştırmacılar Yeni Bir Triboelektrik Nanojeneratör Geliştirdi

ABD Alabama Huntsville Üniversitesi (UAH) araştırmacıları, ticari olarak satılan yapışkan bantları kullanarak yeni bir triboelektrik nanojeneratör (TENG) geliştirdi. Bu jeneratör, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek, insan hareketleri ve çevresel titreşimlerden enerji toplama imkanı sağlıyor. Triboelektrik etki sayesinde, sürtünme ve temas yoluyla elektrik üretilebiliyor. Yeni tasarımda metalize polietilen tereftalat filmler elektrot görevi görürken, Scotch bantlar elektrik üretimini artırıyor.


Sağlıkta devrim: Proton tedavisiyle kanseri yok ettiler

YÜKSEK FREKANSTA ENERJİ ÜRETİMİ

UAH’dan araştırmacı Dr. Moonhyung Jang, farklı bant kombinasyonları deneyerek çift taraflı bant kadar güç üretebilen ancak yapışkan yüzey sorunu olmayan bir sistem geliştirdiklerini söyledi. Bu sayede cihaz, 300 Hz’e kadar yüksek frekanslarda çalışabiliyor. Van der Waals kuvvetlerinin etkisiyle bantlar arasında atomik boyutta boşluklar oluşuyor ve enerji verimli şekilde elde ediliyor.


Enerji tasarrufu ve çevre dostu yaşam: Mikro evlerin geleceği

GÜÇ VE UYGULAMA ALANLARI

Yeni triboelektrik jeneratör maksimum 53 milliwatt güç üretebiliyor. Bu güç, 350 LED ışığını yakmaya ve lazer işaretçiyi çalıştırmaya yetiyor. Ayrıca cihaz, ses dalgalarını algılayan akustik sensör ve kol hareketlerini tespit eden kendi enerjisini üreten taşınabilir biyosensör gibi uygulamalara entegre edildi. Bu biyosensörler, kas aktivasyonlarını ölçerek spor yaralanmalarını önleme ve performansı artırma potansiyeline sahip. Dr. Jang, çalışmalarını sürdüreceklerini ve yakın zamanda enerji toplama ve biyosensörlerle ilgili patent başvurusu yapacaklarını açıkladı.

Related Posts

Kuantum bilgisayarlar evlere mi geliyor? İşin uzmanları anlattı

Kuantum hesaplama, bilim dünyasının uzun süredir hayalini kurduğu bir teknoloji olarak, karmaşık problemleri çözme potansiyeliyle dikkat çekti. Bu alanda çığır açan bir adım atarak ilk kuantum bilgi işlem çipi Ocelot’u tanıttı. Kuantum hata düzeltme …

Dayanıklılığıyla dikkat çeken yeni malzeme keşfedildi

Rice Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, dayanıklılığıyla dikkat çeken yeni bir iki boyutlu karbon yapısı üzerinde çalışıyor. MAC adı verilen bu malzemenin, kırılmaya karşı direnciyle grafenin ötesine geçebileceği düşünülüyor.

Ümraniye Belediyesi sporcusu Okan Aydoğan, Dünya Şampiyonası Milli Takım kadrosunda

Ümraniye Belediyesi Spor Kulübü’nün başarılı sporcusu Okan Aydoğan, 2025 UCI Dağ Bisikleti Eliminator (XCE) Dünya Şampiyonası için milli takım kadrosuna seçildi.

Hobbit dişlerindeki çukurlar insanlık tarihine ışık tutabilir

Bilim insanları, bazı eski insan türlerinin diş minesinde görülen ilginç çukur kümelerinin, aslında genetik bir özellik olabileceğini keşfetti. Bu çukurlar, insan soy ağacındaki gizli bağlantıları ortaya çıkarabilir.

watchOS 26 Özellikleri: Apple Watch’a gelen tüm yenilikler

Apple, düzenlediği WWDC 2025 etkinliğinde Apple Watch için geliştirdiği yeni yazılımı, yani watchOS 26’yı tanıttı. Normalde watchOS 12 olacakken, diğer sürümlerde olduğu gibi watchOS 26 adlandırılan yeni sürüm, akıllı saatlere yepyeni özellikler ekliyor.

Amazfit T-Rex 3’ün navigasyon ve haritası güncellendi

Dayanıklı yapısıyla bilinen Amazfit T-Rex 3 akıllı saatler için önemli bir yazılım güncellemesi yayınlandı. 3.8.5.1 versiyon numaralı bu yeni sürüm, özellikle harita ve navigasyon özelliklerini geliştirerek kullanıcı deneyimini zenginleştiriyor …