Almanya ile ABD arasında altın krizi: ‘Altınımızı memleketimize geri verin’

Almanya’da Altın Rezervlerine İlişkin Endişeler Artıyor: Trump Döneminde Yaşananlar

Donald Trump’ın başkanlık döneminde Almanya’da altın rezervlerinin güvenliğiyle ilgili endişeler tekrar gündeme geldi. Hristiyan Demokrat Birliği’ne bağlı sendikalar ve siyasetçiler, rezervlerin Almanya’ya getirilmesi talebini sıklaştırdı.

‘ALTINIMIZI MEMLEKETİMİZE GERİ VERİN’

CSU Avrupa Parlamentosu Üyesi Markus Ferber, Trump’ın öngörülemez olduğunu ve yabancı altın rezervlerine yönelik farklı yaklaşımlar geliştirebileceğini unutmamak gerektiğini ifade etti. ABD’nin artık eskisi kadar güvenilir bir ortak olmadığını belirten Ferber, Bundesbank’ın bu yeni jeopolitik duruma göre hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Mart ayında Avrupa Vergi Mükellefleri Derneği Başkanı Michael Jaeger ise benzer bir kampanya başlattı ve altınların memlekete geri getirilmesi çağrısında bulundu.

ALMANYA’NIN YURTDIŞINDAKİ ALTINLARI NEREDE?

Bundesbank’ın yıllık verilerine göre Almanya’nın toplam 3352 tonluk altın rezervinin yaklaşık yarısı Frankfurt’ta, yüzde 37’si New York’taki Federal Rezerv kasalarında ve geri kalan kısmı ise Londra Bankası’nda tutuluyor.

Almanya’nın yurtdışında altın depolaması, II. Dünya Savaşı sonrası dönemdeki ekonomik koşullardan kaynaklanıyor. İlk başta altın rezervine sahip olmayan Almanya, ticaret fazlasıyla elde edilen rezervleri ülkeye getirmek yerine yurtdışındaki kasalarda saklamayı tercih etti.

FED BAĞIMSIZLIĞI VE GÜVENLİK KAYGILARI

Donald Trump‘ın Fed Başkanı Jerome Powell‘a yönelik eleştirileri ve Fed’in bağımsızlığına ilişkin tartışmalar, altın rezervlerinin güvenliği konusundaki endişeleri artırdı. Bazı uzmanlar, Trump’ın Fed’e daha fazla kontrol sağlama çabalarının, Almanya’nın altın rezervlerini de riske atabileceğini düşünüyor.

Buna karşın Bundesbank sözcüsü, New York Fed’in hala güvenilir bir depo olduğunu belirtti ve altın rezervlerinin güvenliği ve pazarlanabilirliğinin ön planda olduğunu vurguladı.

BUNDESBANK’TAN GÜVEN MESAJI

Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, bu tartışmaları yakından takip ettiğini ancak endişe duymadığını belirtti ve New York Fed’deki meslektaşlarına olan güvenini dile getirdi.

Altın ticareti genellikle Londra merkezli olsa da, 2020 ABD başkanlık seçimlerinden sonra bazı yatırımcılar ithalat vergilerinden kaçınmak amacıyla altınlarını New York’taki COMEX depolarına taşıdı ve bu durum fiyatların yükselmesine sebep oldu.

YATIRIMCI ROTASI SİNGAPUR’A KAYIYOR

Son dönemde yatırımcı tercihlerinde bir değişim göze çarpıyor. ABD’deki varlıklı yatırımcılar, artan siyasi risklerden kaçınmak amacıyla altınlarını daha istikrarlı ve güvenli bir liman olarak gördükleri Singapur’a yönlendirmeye başladı.

Related Posts

Yatırımda en güçlü kalkan: Fiziki altın

Ekonomik belirsizliklerin, jeopolitik krizlerin ve dijital tehditlerin arttığı günümüzde, yatırımcılar yeniden güvenli liman arayışında. Demaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cumhur Kitiş, altının sadece bir yatırım değil, tarihi olarak kanıtlanmış …

Kahve fiyatlarına zam sinyali

Trump’ın tarifeleri kahve fiyatlarını vurdu. ABD’den Brezilya’ya yüzde 50 gümrük vergisi haberi emtia kahve fiyatını yükseltti.

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

Yatırımcının gözü sokakta

Siyasi gerilim ve operasyonlar Borsa İstanbul’da tedirginlik yaratıyor. “Piyasa faiz indirimi fırsatlarını kaçırmak istemiyor” diyen Ekonomist Eryılmaz, “Ancak, yatırımcıların odağı sokak eylemlerinde” dedi.

Kepenkler birer birer kapanıyor: Yeni yasa İsviçre’de rekor sayıda iflasa sebep oldu

İsviçre’de 2025’in ikinci çeyreğinde şirket iflasları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 26,6 oranında arttı. Haziran ayında bu artış yüzde 50’ye ulaştı. SRF’nin haberine göre, yıl başında yürürlüğe giren yasa ile belediyeler ve kantonlar …