Hindistan-Pakistan geriliminde Türkiye nasıl bir politika izliyor?

Türkiye, Hindistan-Pakistan Gerilimine İlişkin Tutumunu Sürdürüyor

Hindistan’ın 7 Mayıs’ta Pakistan’ı bombalamasının ardından iki ülke arasındaki gerilim son haftalarda artarak devam ediyor. Türkiye de bölgenin iki önemli nükleer gücü arasındaki anlaşmazlığı yakından takip ederken itidal çağrısında bulunan ülkeler arasında yer alıyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan 7 Mayıs’ta yapılan yazılı açıklamada, “Hindistan tarafından düzenlenen saldırı topyekûn bir savaş riskini ortaya çıkarmıştır. Bu tür kışkırtıcı adımları ve siviller ile sivil altyapıyı hedef alan saldırıları kınıyoruz” ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca “Pakistan’ın, 22 Nisan’da gerçekleştirilen terör saldırısının araştırılması yönündeki çağrısını destekliyoruz” ifadeleri kullanıldı. Böylece Türkiye, Hindistan’ı kınarken Pakistan’ın olayın araştırılması tezini desteklemiş oldu.

Hindistan, Pakistan’ı Keşmir’de 22 Nisan’da 26 turistin öldürüldüğü saldırıyı gerçekleştiren militanları desteklemekle suçluyordu. Pakistan ise bu iddiayı reddederek Hindistan’ın saldırıyı “bahane olarak” kullandığını öne sürüyordu. Hem Hindistan hem de Pakistan Keşmir bölgesinde hak iddia ediyor.

Ankara İslamabad ile Temasta

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 22 Nisan’daki saldırının ardından Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammad Ishaq Dar ile iki kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, 26 Nisan ve 7 Mayıs’ta yapılan görüşmelerde Pakistan ile Hindistan arasındaki son gelişmelerin ele alındığını açıkladı.

Hint basınında çıkan haberlerde, Türkiye’den Pakistan’a silah gönderildiğine dair iddialar bulunuyor. İletişim Başkanlığı, 28 Nisan’daki açıklamasında bu iddiaları yalanladı ve sadece bir askeri uçağın yakıt ikmali için Pakistan’a indiğini belirtti.

Pakistan ile Askeri İşbirliği Yüksek

Ankara’nın Hindistan yarımadasındaki Müslümanlarla ilişkileri uzun bir geçmişe dayanıyor. Pakistan’ın 1947’de bağımsızlığını kazanmasından sonra Ankara-İslamabad ilişkileri her alanda gelişmeye devam etti. Keşmir sorununda Pakistan’ı destekleyen Türkiye, her BM Genel Kurulu toplantısında konuyu gündeme getirmeye özen gösterdi. Ankara-İslamabad ilişkilerinde en önemli alanlardan birisi askeri ve savunma sanayi işbirliği. İki ülke arasındaki askeri çerçeve işbirliği anlaşması 2001 yılında imzalandı ve o tarihten bu yana birçok alanda yapılan mutabakatlar askeri işbirliğini sağlam temellere oturttu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pakistan ziyaretleri ve Türkiye’nin Pakistan’ın hava, deniz ve kara kuvvetlerindeki envanterinin genişletilmesi için gerçekleştirdiği projeler, askeri işbirliğinin ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Ayrıca, Pakistan’ın F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu ve ATAK helikopterlerinin tedariki gibi konularda Türkiye’nin desteği de devam ediyor.

Hindistan’la İlişkiler Ne Durumda?

Türkiye, son dönemde “Yeniden Asya” adını verdiği bir açılım ile Hindistan’ın da dikkate alındığı Doğu ağırlıklı coğrafyaya odaklanmış durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2017’deki Hindistan ziyareti ve 2023 yılındaki G20 zirvesinde Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile bir araya gelmesi, Türkiye’nin Hindistan’la ilişkileri güçlendirmeye yönelik adımlar attığını gösteriyor.

Ancak, Keşmir ve diğer jeopolitik konularda Ankara’nın İslamabad yanlısı politikalarının Hindistan ile ilişkileri zorladığı yorumları yapılıyor. Türkiye’nin, BRICS’e katılım niyetlerini belirttiği dönemlerde Hindistan’a sıcak mesajlar vermesi dikkat çekiyor. Ancak, jeopolitik gerilimlerin etkisiyle Türkiye’nin Hindistan ile ilişkilerini geliştirmesi beklenirken, ilişkilerin istenilen düzeye ulaşması zor görünüyor.

Related Posts

İktidar, önergelerin tamamını reddetti: Muhalefete geçit yok!

İçerisinde TRT ile ilgili düzenlemeleri yer aldığı “torba teklif” TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilirken, muhalefetin verdiği değişiklik önergelerinin tamamı reddedildi. Komisyon Başkanı AKP’li Mehmet Muş bile bir önerge için “değerlendirilebilir” dedi. Ancak o önerge de reddedildi.

Bill Gates: Önümüzdeki 20 yıl boyunca, servetimin neredeyse tamamını bağışlayacağım

Bill Gates, servetinin tamamını önümüzdeki 20 yıl içerisinde Gates Vakfı aracılığıyla bağışlayacağını duyurdu.

Zelenskiy, Trump ile görüştü

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, ABD Başkanı Donald Trump ile görüştüğünü bildirdi.

Vatikan’da tarihî gözdağı: Yeni Papa neden “Leo” adını seçti?

Katolik dünyası yeni liderini seçti. ABD’nin Chicago kentinden gelen Kardinal Robert Prevost, Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri olarak Papa ilan edildi. Prevost, kendisine “Leo” adını seçti. Papa’nın seçtiği bu isim, yalnızca tarihsel bir gönderme …

İsrail basınından dikkat çeken iddia: Trump hafta sonu Gazze’de ateşkes anlaşmasını duyurabilir

İsrail basını, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu hafta sonu İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarını sona erdirecek bir anlaşma taslağını duyurabileceğini iddia etti. Israel Hayom gazetesinin ABD ile Arap ülkelerinin diplomatik kaynaklarına dayandırdığı …

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Moskova’da

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Büyük Vatanseverlik Savaşı Zaferi’nin yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek programa katılmak üzere Rusya’nın başkenti Moskova’ya geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir