Uydu internetinde devlerin savaşı başlıyor: Amazon, Starlink’e meydan okuyor

Dünyanın en büyük online perakende şirketi Amazon, 9 Nisan’da devasa internet takımyıldızı Kuiper Projesi’nin ilk 27 uydusunu fırlatmaya hazırlanıyor. KA-01 (Kuiper Atlas 1) göreviyle 3 bin 200’den fazla uydunun konuşlandırılması hedefleniyor ancak proje planlanan tarihten bir yıl geride kaldı.

SpaceNews’in haberine göre, United Launch Alliance’a (ULA) ait Atlas V fırlatma aracı, uyduları Dünya’nın 450 kilometre (280 mil) üzerindeki alçak Dünya yörüngesine fırlatmak üzere Florida’daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü’nden fırlatıldı.

Yeni uydular, 2023’te fırlatılan iki prototipe göre önemli ölçüde geliştirildi. Yenilikler arasında gelişmiş faz dizili antenler, işlemciler, güneş panelleri, motorlar ve uydular arasındaki optik iletişim sistemleri yer alıyor.

Prototiplerin başarılı yörünge testleri, Amazon’un dağıtıma devam etmesini sağladı ancak Verizon ve Vodafone gibi ortaklarla beta testinin başlaması 2025’e kadar ertelendi. Şirket gecikmenin nedenlerini açıklamadı.

Federal İletişim Komisyonu’ndan (FCC) alınan lisans, Amazon’un takımyıldızının yarısını 2026 yılının Temmuz ayına kadar, kalan uydularını da 2029 yılının Temmuz ayına kadar konuşlandırmasını gerektiriyor.

“Çok sayıda yer testi yaptık, ancak bazı yönler yalnızca uçuşta test edilebilir. Bu, uyduların nihai bir tasarımla ilk fırlatılışı ve aynı zamanda bu kadar çok uyduyu aynı anda fırlatma girişimi” diyor Project Kuiper başkan yardımcısı Rajiv Badial.

KA-01 görevi, Atlas V için rekor kıran bir görev olacak. Roketin şimdiye kadarki en güçlü konfigürasyonu olan beş adet katı yakıtlı roket güçlendirici ve birincil üst aşama kullanılacak. ULA, Amazon’a yedi ek Atlas V fırlatması ve yeni Vulcan Centaur ağır kaldırma roketinin 38 fırlatılması için sözleşme imzaladı.

ULA CEO’su Tory Bruno, 2025 yılında diğer müşterilere yönelik görevler de dahil olmak üzere bir düzine kadar fırlatma öngörüyor. Öte yandan, geçen ekim ayında ikinci uçuşu bir arızayla sonlanan Vulcan Centaur’un durumu ise hala belirsizliğini koruyor.

Amazon’un fırlatma ortakları arasında SpaceX (üç Falcon 9 görevi), Arianespace (18 Ariane 6 fırlatması) ve Blue Origin (27’ye kadar New Glenn roketi) de yer alıyor. Ancak Arianespace, 2024 yılında yalnızca dört Ariane 6 fırlatması planlıyor ve New Glenn, bu yılın başlarında başarısız olan ilk aşama inişiyle ilgili yapılan soruşturmanın ardından ilkbahar sonuna kadar uçuşa dönmeyecek.

Amazon’dan bir sözcü, “Proje Kuiper için bir sonraki fırlatma, başka bir Atlas V roketiyle olacak ve KA-02 görevi için uyduları şimdiden hazırlıyoruz” dedi. Grubun konuşlanma hızının artacağını ve yıl sonuna doğru ticari hizmet sunulmaya başlanacağını aktardı.

İlk fırlatmaların başarısı, şirketin düzenleyici gereklilikleri karşılayıp karşılayamayacağını ve Starlink gibi projelerle rekabet edip edemeyeceğini belirleyecek.

Related Posts

Nefes yazarı Murat Muratoğlu: Artık iki emekliden birinin tercihi AKP değil, CHP; AKP’yi destekleyen emeklilerin oranı yüzde 30’un epey altında

Nefes yazarı Murat Muratoğlu: Artık iki emekliden birinin tercihi AKP değil, CHP; AKP’yi destekleyen emeklilerin oranı yüzde 30’un epey altında

İşsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirlerinin oranı yüzde 50’ye çıkarıldı

İşsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirlerinin oranı yüzde 50’ye çıkarıldı

Yatırımda en güçlü kalkan: Fiziki altın

Ekonomik belirsizliklerin, jeopolitik krizlerin ve dijital tehditlerin arttığı günümüzde, yatırımcılar yeniden güvenli liman arayışında. Demaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cumhur Kitiş, altının sadece bir yatırım değil, tarihi olarak kanıtlanmış …

Kahve fiyatlarına zam sinyali

Trump’ın tarifeleri kahve fiyatlarını vurdu. ABD’den Brezilya’ya yüzde 50 gümrük vergisi haberi emtia kahve fiyatını yükseltti.

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı