‘Su içemiyorum’ diyenler dikkat! Her 12 kişiden birinde görülüyor

Sağlıklı Böbrekler İçin Öneriler

1-Günde 2 litre su tüketin

Böbrek taşlarının oluşumunu önlemek için yeterli su içmek önemlidir. Günlük 2-2,5 litre su içmek, vücudu toksinlerden temizler ve böbrek taşı riskini azaltabilir. Su tüketimini küçük yudumlar halinde gün içine yayarak artırabilirsiniz.

2-Tuz tüketimini azaltın

Fazla tuz tüketimi, böbrek taşı oluşumunu tetikleyen bir faktördür. Günlük 2 gramdan fazla tuz tüketmek, böbrek taşı riskini artırabilir. Bu nedenle tuz tüketimini sınırlayarak, işlenmiş gıdalardan kaçınarak ve düşük sodyumlu gıdaları tercih ederek sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.

3-Düzenli egzersiz yapın

Düzenli egzersiz yapmak, böbrek taşı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Haftada en az 3-4 gün, 30-60 dakika kardiyo egzersizleri yaparak vücudunuzu sağlıklı tutabilirsiniz.

4-Meyve, sebze ve lifli gıdalar tüketin

Mevsiminde meyve ve sebzeler ile lifli gıdalar tüketmek, vücudun ihtiyacı olan sıvıyı almanıza yardımcı olabilir. Aynı zamanda idrar pH’ını dengeleyerek böbrek taşı oluşumunu engelleyebilirler.

5-Oksalat içerikli gıdalardan kaçının

Oksalat açısından zengin gıdalar, kalsiyum oksalat taşlarının oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle oksalat içeren gıdaları aşırı tüketmekten kaçınmalısınız.

6-Gelişigüzel C vitamini takviyesi almaktan kaçının

Vitamin C takviyelerinin aşırı tüketimi, kalsiyum oksalat taşı oluşumunu artırabilir. Bu nedenle yüksek dozda C vitamini takviyesi alırken dikkatli olmalısınız.

7-Hayvansal proteini kısıtlayın

Et, tavuk ve balık gibi hayvansal proteinleri aşırı tüketmek, taş oluşumunu artırabilir. Bu nedenle hayvansal protein alımınızı kontrol altında tutarak sağlıklı bir diyet oluşturmalısınız.

8-Kalsiyum alımına dikkat edin

Yetersiz kalsiyum alımı, taş oluşumunu artırabilir. Ancak kalsiyum takviyeleri almadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Related Posts

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

‘Çocuklarımızı ne kadar sağlıklı yetiştirirsek o kadar başarılı oluruz’

Üniversitesinin düzenlediği Pediatri Kongresi’nde konuşan Başkent Üniversitesi kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal, Atatürk’ün çocukları gelecek olarak gördüğünü anımsattı ve “Çocuklarımızı ne kadar sağlıklı yetiştirirsek o kadar başarılı oluruz” dedi.

Tavuk ve yumurtada doğru bilinen yanlışlar: Tavuklar neden 42 günde büyüyor?

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canan Kop Bozbay, tavuk eti ve yumurtasına dair kamuoyunda sıkça dile getirilen yanlış bilgilere bilimsel açıklamalarla yanıt verdi.

Sosyal medya bizi hipnotize ediyor

Sosyal medyanın genç yaşlı demeden hemen herkesi saatlerce esir aldığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz ’’Alışkanlık ötesi bir durum yaşıyoruz. Bu yeni çağın dijital hipnozu’’ diyor.

Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Açıldı

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul’da, Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Açılış Töreni’ne katıldı.

Beyni güçlendiren altın üçlü açıklandı!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Başaran, selenyum, çinko, Omega-3 ve kafein gibi nörobesinlerin beyin sağlığını koruduğunu ve bilişsel performansı artırmaya yardımcı olduğunu belirtti. Zihinsel verimlilik için doğru besin tercihleri büyük önem taşıyor. İşte uzmanlara göre beyninizi besleyen ve performansınızı artıran o nörobesinler…