**
Türkiye’nin sol hareketinin sembollerinden olan Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, idamlarının 54. yıldönümünde İzmir’de anıldı. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin düzenlediği etkinlikte, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde siyasi partiler, sendikalar, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar bir araya geldi. Katılımcılar, “Emperyalistler, işbirlikçiler, 6. Filoyu unutmayın”, “Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor, sürecek mücadelemiz” ve “Isyan, devrim, özgürlük” gibi sloganlar attı.
Etkinlik, basın açıklamasının ardından Gündoğdu Marşı ile devam etti ve katılımcılar İzmir Körfezi’ne karanfil bıraktı.
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Deniz Şahin Gümüştekin, basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Tam 54 yıl önce, emperyalizme, eşitsizliğe ve sömürüye karşı mücadele eden üç devrimcinin idamları infaz edildi. O dönem, dünya genelinde sosyalist hareketlerin yükselişiyle doluydu. Amaç, bu mücadeleyi yok etmekti. Ancak Denizler, hiçbir koşulda geri adım atmadılar. Onların cesareti ve kararlılığı bugün de bizlere ilham vermekte. Onları anmak, baskıya ve eşitsizliğe karşı direnişi büyütmek için bir vesiledir.”
Gümüştekin, mücadelenin devam ettiğini vurgulayarak, halkın, emperyalizme ve gerici düzenlere karşı tarihinin en onurlu direnişlerinden birini Gezi Parkı’nda gerçekleştirdiğini belirtti. “Bugün, onların mirası kamusal hizmetler, bilimsel ve demokratik eğitim talepleri gibi birçok alanda sürüyor. Baskının, eşitsizliğin ve tek sesli yönetim anlayışının ortadan kaldırılması için mücadele etmeliyiz” dedi.
Gümüştekin, karanlığın ne kadar derinleşirse derinleşsin, düzen değişmediği sürece aydınlığın gelmeyeceğini ifade ederek, “Aydınlık, ancak örgütlü mücadeleyle ve halkın birleşik iradesiyle yaratılacaktır. Üç fidan, bağımsız, demokratik ve eşit bir ülke mücadelesinde yaşamaya devam ediyor. Deniz’i, Yusuf’u, Hüseyin’i saygı ve kararlılıkla anıyoruz” şeklinde konuştu.