Tekstilde kriz büyüyor: Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Türk Lirasındaki Değer Kaybı, Tekstil Sektöründe İş Kayıplarına Neden Oluyor

Türk lirasındaki değer kaybı ve enflasyondaki artış, tekstil sektöründe ciddi iş kayıplarına neden oluyor. Bu durum, sektörde çalışan sayısının 1 milyonun altına düşmesine sebep olmuş durumda. Döviz kurlarındaki yükseliş, ücret artışlarını geride bırakınca tekstil üretim merkezleri Mısır’a taşındı. Türk şirketlerinin Mısır’da kurduğu fabrikaların sayısı ise 200’e ulaştı.

Sektör Temsilcilerinden Endişe Verici Açıklamalar

Textil ve hazır giyim sektöründe işverenler, asgari ücretteki artışın maliyetlerini yükselttiğinden şikayet ederken, çalışanlar ise düşük ücretlerin açlık sınırının altında kaldığını dile getiriyor. Bu durum, sektörde büyük bir kan kaybına sebep olurken, sektör temsilcileri Türkiye’nin rekabet gücünü yitirebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

İş Kayıpları ve Endişeler

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, tekstil ve hazır giyim sektöründe iş kayıplarının arttığını ve işverenlerin düşük ücretler dayattığını belirtiyor. Arslanoğlu, her geçen gün işten çıkarılmaların arttığını ve küçük işletmelerin kapandığını ifade ediyor.

İstihdam Kaybı ve İhracat Düşüşü

2024 yılına ait verilere göre, tekstil ve hazır giyim sektöründe 250 bin kişilik istihdam kaybı yaşandı. Türkiye’nin tekstil ihracatı da düşüş gösterdi. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan en fazla ihracatta İtalya, İngiltere ve İspanya ön sıralarda yer aldı.

Mısır Öne Çıkıyor

Ege İhracatı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin kan kaybetmesiyle birlikte Mısır, Vietnam ve Bangladeş’in dış pazarlarda öne çıktığını belirtiyor. Avrupa’da ise Portekiz ve Romanya’nın Türkiye’ye göre avantajlı hale geldiği ifade ediliyor.

Türkiye’den Mısır’a Yatırımlar Artıyor

Yerli tekstil firmalarının yüksek maliyetler nedeniyle fabrikalarını Türkiye’den Mısır’a taşımasıyla ilgili olarak konuşan Şeref Fayat, Türkiye’de üretim maliyetlerinin yüksekliğinin rekabet gücünü azalttığını vurguluyor. Bu sebeple, şirketlerin Mısır’a kaydırıldığını belirtiyor.

Kaynak: Odatv.com

Related Posts

Baykar İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace’i satın aldı

Baykar, İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace’in varlıklarını devralarak satın alma sürecini tamamladı. İtalya İşletmeler ve Made in Italy Bakanlığı, anlaşmanın istihdamın korunması ve İHA alanında Baykar ile Leonardo arasında ortak girişimi kapsayan stratejik bir işbirliği olduğunu duyurdu.

AKP’den açıklama geldi: En düşük emekli aylığına düzenleme olacak mı?

AKP’den açıklama geldi: En düşük emekli aylığına düzenleme olacak mı?

Bakan Işıkhan’dan kamu çalışanlarına yönelik açıklama! “Maaş ve ikramiyelerinde ciddi iyileştirmeler sağladık”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu çalışanlarının yaşadığı ve “çözülemez” denilen sorunları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde çözüme kavuşturduklarını hatırlatırken 2002’den bugüne kamu çalışanlarının mali ve …

Tel Aviv-Tahran uzlaşısı petrol fiyatlarını 60 dolar bandına çekecek

Petrol fiyatları, üç haftalık yükseliş trendinin ardından bu hafta yüzde 12’den fazla değer kaybederken, uzmanlar ilerleyen süreçte fiyatların 60 dolar bandında seyredeceğine işaret ediyor.

Elektrik fiyatlarında 3.400 liradan 42 kuruşa dev uçurum

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, Türkiye spot elektrik piyasasında fiyatlar olağanüstü bir dalgalanma yaşadı. Yarının elektrik fiyatları, megavatsaat başına en düşük 42 kuruş, en yüksek ise 3 bin 400 TL olarak tespit edildi. Gün …

Alışveriş kuralları sil baştan! İade süresi değişiyor

Ticaret Bakanlığının yeni yönetmelik taslağına göre doğrudan satışlarda tüketiciler, satın aldıkları ürün ya da hizmetten 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayabilecek.