Romanya’da cumhurbaşkanı seçiminin galibi Nicuşor Dan

Romanya’da Cumhurbaşkanlığı Seçimini Avrupa Yanlısı Nicuşor Dan Kazandı

Romanya’da cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunu Avrupa yanlısı bağımsız aday ve Bükreş Belediye Başkanı Nicuşor Dan kazandı.

Seçimin 4 Mayıs’ta düzenlenen ilk turunda hiçbir adayın yüzde 50’nin üzerinde oy alamaması nedeniyle bugün gerçekleştirilen ikinci turda, merkez partilerin desteğine sahip bağımsız aday Dan ile aşırı sağcı Rumenlerin Birlik İttifakı (AUR) adayı George Simion yarıştı.

Romanya Merkez Seçim Bürosunca (BEC) açıklanan ve kesin olmayan sonuçlara göre, Dan oyların yüzde 54,3‘ünü alırken rakibi Simion ise yüzde 45,7’de kaldı.

Yaklaşık 18 milyon seçmenin bulunduğu Romanya’da, 11 milyondan fazla seçmen oy kullandı.

İlk turda, Simion yüzde 41, Dan ise yüzde 21 oy almıştı.

ROMANYA’NIN YENİ CUMHURBAŞKANI DAN

Bükreş Belediye Başkanı olarak 2020’den bu yana görev yapan 55 yaşındaki Dan, cumhurbaşkanı seçimine bağımsız aday olarak katıldı.

Yolsuzlukla mücadele ve şeffaflık konularına odaklanan Dan, çevrenin korunması ve kentsel gelişime ilişkin çalışmalara odaklanacağını belirtti.

Dan, seçim kampanyasını da Avrupa ve NATO yanlısı bir tutumla yürüttü.

Bu arada, Romanya’da 24 Kasım 2024’te yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu, yapılan itirazlar sonucu iptal edilmiş, Anayasa Mahkemesi seçimlerin yeniden yapılmasına hükmetmişti. İlk tur, 4 Mayıs’ta yinelenmişti.

Related Posts

Konteyner kentte çıkan yangın panik yarattı

Adıyaman’da konteyner kentte çıktı. Yangın korku ve paniğe neden oldu.

Alman Vatandaşı İslam’a Geçti

Mudanya’da yaşayan İna Dorrothee, Müslüman olmak için Müftülüğe başvurarak ihtida töreni düzenledi.

Bursalılar yangın nöbetine başladı

Bursa’nın 3 ilçesinde çıkan orman yangınlarının ardından Mudanya’da önleyici tedbirleri artırmak amacıyla kırsal mahallelerde “Yangın Nöbeti” uygulaması başlatıldı.

Fenerbahçe’den bomba kaleci hamlesi

Fenerbahçe’nin Manchester City’den kaleci Stefan Ortega’yı transfer etmek için görüşmelerde bulunduğu bildirildi. Manchester City’nin yeni sezon için Ederson’u takımda tutmayı planladığı ve kaleyi James Trafford transferi ile güçlendirmeye hazırlandığı, bu nedenle Stefan Ortega’nın, bu yaz Manchester City’den ayrılması bekleniyor. Ortega’nın güncel piyasa değeri 8 milyon euro olarak gösteriliyor.

Çanakkale’de yangın: Alevlere havadan ve karadan müdahale ediliyor

Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde, tarım arazisinde yangın çıktı. Alevlere, havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Kartalkaya’daki yangın faciasında ilişkin yeni görüntülere ulaşıldı

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde 78 kişinin hayatını kaybettiği, 133 kişinin yaralandığı Grand Kartal Otel yangınında insanların binadan kurtulma çabaları ile diğer yaşananların güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.