Şubat 21, 2025

Güncel Moda Haberleri ve Trend Analizleri

“Modadan Ekonomiye, Teknolojiden Spora: En Güncel Haberler ve Trendlerle Her An Yanınızdayız!”

ABD’den Panama’ya sınır dışı edilenler yardım istiyor, aralarında Türkler de var

Trump yönetiminin düzensiz göçmenleri sınır dışı etme politikası kapsamında üç uçak dolusu insan Panama'ya gönderildi. Lüks bir otele yerleştirilen bu kişiler arasında Türkler de var.

“`html

Panama'daki genç göçmenler yardım istiyor.Getty Images Panama City’deki otelde pencereden yardım isteyen genç göçmenler.

“Lütfen yardımcı olun,”

Panama’nın başkenti bulunan lüks Decápolis otelinin penceresinden yardım talep eden iki genç kız, kağıtlarına yazdıkları bu mesajla dikkat çekiyor.

Otelin farklı pencerelerinde benzer İngilizce ifadeler de yer alıyor.

Dünyaca ünlü deniz manzarası sunan otelde, misafirlere özel restoranlar, yüzme havuzu, spa hizmetleri ve ulaşım seçenekleri sağlanıyor.

Fakat bu Salı günü itibarıyla bu lüks otel, ABD tarafından sınır dışı edilen 299 göçmenin barındırıldığı bir “geçici gözaltı” merkezi haline geldi.

Panama hükümetinin kararı doğrultusunda burada yer alan göçmenler, hürriyetlerinin kısıtlandığını değişik yöntemlerle ifade etmeye çalışıyorlar.

Bazı göçmenler, bileklerini çaprazlayarak hareket edip özgürlüklerinin elinden alındığını simgelerken, bazıları ise “Ülkemizde güvende değiliz” yazılı kağıtları gazetecilere göstererek duygularını dile getiriyorlar.

ABD’nin Trump yönetiminin düzensiz göçmenleri sınır dışı etme politikası kapsamında, Panama’ya üç uçak dolusu göçmen gönderildi.

Türkiye’nin Panama Büyükelçiliği: Takipteyiz

Panama Devlet Başkanı José Raúl Mulino, ülkesinin ABD tarafından sınır dışı edilen göçmenler için bir “köprü ülkesi” olma görevini üstlendiğini belirtti.

Mulino, gözaltında tutulan kişilerin Hindistan, Çin, Özbekistan, İran, Vietnam, Türkiye, Nepal, Pakistan, Afganistan ve Sri Lanka kökenli olduğunu açıkladı.

BBC Türkçe‘ye bilgi veren Türkiye’nin Panama Büyükelçiliği temsilcileri, “Bu durumu takip ettiğimizi” ifade etti.

Açıklamada, “Panamalı yetkililerle iletişime geçtik ve gerekli bilgiler talep ettik,” denildi.

Büyükelçilik yetkilileri, otelde kaç Türk vatandaşının bulunduğunu henüz kesin olarak bilmediklerini belirtti.

Söz konusu 299 göçmenden yalnızca 171’inin memleketlerine dönmeyi kabul ettiği bildirildi.

Decápolis OteliGetty Images Decápolis Oteli’nden bir görüntü.

Geri dönmeyi reddeden göçmenler ise belirsiz bir gelecekle karşı karşıya. Panama hükümeti, dönmeyi kabul etmeyenleri Darién eyaletindeki bir kampa nakledeceklerini duyurdu. Darién, ABD’ye geçiş yapmak isteyen göçmenlerin kullandığı ana yollardan biri olmaktadır. Bu sebeple burada geçici gözaltı merkezleri bulunuyor.

Normalde turistik bir mekan olarak ziyaret edilebilen Decápolis otelinde artık Panama Ordusu’nun güvenliği sağlamakta, misafirlerin hareket özgürlükleri kısıtlanmaktadır.

Pencerelere asılan çamaşırların yanısıra, dikkat çeken bir detay da göz önüne çıkıyor: Kobe Bryant’ın Lakers forması, çamaşırların arasında camda görünmekte.

Bir başka pencerede, aralarında çocukların da bulunduğu bir grup, başparmaklarıyla avuçlarını kapatarak yardım isteğinde bulunuyor. Bu el işareti, uluslararası bir yardım çağrısı niteliği taşıyor. Camda ise “Bize yardım edin” yazısının yer aldığı dikkat çekici bir mesaj bulunuyor.

Başka bir penceredeki, yüzleri kapalı iki çocuk, “Lütfen Afgan kızlarını kurtarın” yazılı kağıtlar tutmaktadır.

Yardım isteyen göçmenlerGetty Images Otelin penceresinden yardım işareti yapan göçmenler.

‘Korkuyoruz’

Panama’da birkaç yıldır yaşayan bir İranlı kadın, oteldeki göçmenlerden biriyle irtibat kurduğunu ifade etti.

BBC’ye konuşan İranlı kadın, iletişim kurduğu kişinin İran’a dönüş korkusu yaşadığını belirtti.

Bu kadın, Farsça konuşmak için otele geldiğini ancak kendisine tercümanın sağlandığını söylediklerini aktardı. Ancak, içerideki kişi, kendisine tercüman bulunmadığını bildirdi.

Decápolis Oteli’nde kalan göçmenlerin dış dünya ile iletişim kurmalarına izin verilmiyor. Gizlice edindiği bir cep telefonuyla iletişim kuran İranlı göçmen, avukata ulaşmalarına izin verilmediğini ve yemek için bile odalarından çıkamadıklarını kaydetti.

Aynı kişi, Panama’daki baskıların arttığı ve internet bağlantılarının kesildiği yönünde bilgiler aktardı.

BBC, göçmenlerin barınma durumu hakkında hem Decápolis oteliyle hem de Panama hükümetiyle iletişime geçti, ancak herhangi bir geri dönüş alınamadı.

Panama Kamu Güvenliği Bakanı Frank Ábrego, göçmenlerin dışarı çıkmalarına izin verilmediği yönündeki iddialara cevaben, başkent halkının güvenliğinden sorumlu olduklarını dile getirdi.

Sosyal medyada yayımlanan bir videoda, Farsça konuşan bir kişi, ABD sınırını geçtikten sonra gözaltına alındıklarını belirtiyor. Bu kişi, kendilerine Texas’a gidecekleri söylendiğini ancak Panama’ya getirildiklerini söylerken, İran’a geri gönderilme olasılığının hayatını tehlikeye atacağını ifade ediyor ve siyasi sığınma talebinde bulunmak istediğini aktarıyor.

Uzmanlar, avukat erişimi olmadan sığınma taleplerinin oldukça zor olduğuna dikkat çekiyor. Panama hükümeti, ABD’den sınır dışı edilen göçmenlere sığınma başvuru hakkı tanımadığını belirtti.

Otelde mahsur kalan göçmenlerGetty Images Otelin penceresinde çamaşırlar asılı, içeridekiler çıkış izni verilmediğini ifade ediyor.

‘Geçici gözaltı’

Kamu Güvenliği Bakanı Ábrego, oteldeki göçmenlerin Panama’da geçici olarak kalacaklarını açıkladı.

Ülkelerine dönmeyi reddeden göçmenlerin ise üçüncü bir ülke seçmek durumunda kalacaklarını vurguladı.

Bakan, bu işlemden Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) sorumlu olacağını belirtti.

Decápolis’ otelinin kapasitesinin bu noktada seçilmiş olduğunu vurgulayan bakan, başka bir üst düzey yetkili, sınır dışı edilenlerin nakledilmesine yönelik uçuşların artık kabul edilmediğinden, unsur olarak yeni göçmenlerin beklenmediğini duyurdu.

Panama hükümeti, Trump’ın “Panama Kanalı’nı geri alma” tehditlerinin gölgesinde, Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun ziyaretinin ardından göçmenlerin geçişi noktasında “köprü” ülke olmayı kabul etti.

BM’nin göçmenlerle ilgili kurumunun (IOM) sözcüsü, BBC’ye yaptığı açıklamada, ABD’den sınır dışı edilenlere “temel destek” sağlama yükümlülüğünde olduklarını ifade etti.

Bu yetkili, “İstekli olanların gönüllü geri dönüşlerine yardımcı olmak, istemeyenler için güvenli alternatifler sağlamak amacıyla yerel yetkililerle iş birliği içerisindeyiz.” dedi.

BM yetkilisi, göçmenlerin gözaltına alınması veya hareketlerinin kısıtlanması noktasında doğrudan bir rolleri olmadığını, ancak tüm göçmenlerin uluslararası standartlara uygun muamele görmesini sağlamak adına kararlı olduklarını iletti.

Sınır dışı edilen göçmenlerin otel güvenliğiReuters Panama Ulusal Deniz Kuvvetleri, sınır dışı edilenlerin kaldığı oteli koruyor.

ABD’deki Göç Politikaları Enstitüsü’nden araştırmacı Muzaffar Chishti, sınır dışı edilenlerin çoğunun geri dönme niyetinde olmayan ülkelerin vatandaşları olduğunu vurguladı.

BBC’ye açıklama yapan Chishti, sürekli diplomatik ilişkiler gerektiren bir sürecin Panama için zorlu olacağını belirterek, “ABD, bu kişileri Panama’ya göndererek kendi sorumluluğundan kurtulmuş oldu,” ifadelerini kullandı.

Bu hafta, ABD’den sınır dışı edilenleri taşıyan başka bir uçağın da Kosta Rika’ya inmesi bekleniyor. Bu Orta Amerika ülkesi de yakın zamanda Washington yönetimiyle “köprü” olma konusunda anlaşma gerçekleştirdi.

  • Trump’ın doğum yoluyla vatandaşlık konusundaki kararı geçici olarak askıya alındı.
  • Suriyelilerin gönüllü dönüşü: Her aileden bir kişi için üç kez giriş-çıkış hakkı.
  • Trump’ın talep ettiği Panama Kanalı’nın geçmişte nasıl ABD’nin kontrolüne girdiği.

“`