İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Kortikal Labs’ın CL1 Teknolojisi: Enerji Verimliliğiyle Dikkat Çekiyor

Her biri 800 bin nöron içeren silikon çip üzerine yerleştirilen CL1 adlı her bilgisayar, enerji verimliliği ile dikkat çekiyor. Diğer yapay zekâ sistemlerinden daha az enerji tüketen CL1, bir ülkenin enerji tüketimine oranla oldukça az bir miktarda, yalnızca 1.000 watt enerji harcıyor. Bu özellik, CL1’in en büyük avantajı olarak öne çıkıyor.

Avustralya merkezli biyoteknoloji girişimi Cortical Labs, nöronların kendini programlayabilme özelliği ve sonsuz esneklik sunma potansiyeliyle ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Cortical Labs, iş birliği yaptığı İngiltere merkezli bit.bio ile geliştirdiği DishBrain platformunu daha da ileriye taşımayı hedefliyor. Şirket, bu teknolojiyi “Dijital modellerin taklit etmeye çalıştığı şeyi biz en baştan elde ediyoruz” sözleriyle tanıtıyor.

Nöronlarla Donatılmış Hibrit Sistem: CL1

Cortical Labs’ın baş bilim insanı Brett Kagan ve ekibi, CL1 sistemini eğitilmiş yapay zekâ algoritmalarıyla karşılaştırdıklarında, hücre kültürlerinin daha iyi sonuçlar verdiğini gözlemledi. Bu hibrit sistem, kullanıcılara doğrudan kod gönderebilme imkanı sunarak, hücrelerin anında tepki vermesini sağlıyor. Bunun yanı sıra, CL1’in en büyük potansiyeli ise insan beyninin öğrenme, yaratıcılık ve hastalık süreçlerine dair daha fazla bilgi edinme aracı olması.

Kagan, epileptik nöronların antiepileptik ilaç uygulandığında öğrenme becerilerinin geliştiğini ve yeni yeteneklerin keşfedildiğini belirtiyor. CL1 teknolojisi, yapay zekâ alanında enerji verimliliği ve insan beyninin işleyişi konusunda yeni ufuklar açma potansiyeline sahip.

Related Posts

Otomotiv devinin yeni logosunu kimse anlayamadı

Otomotiv dünyasında tanıdık bir isim, radikal bir kimlik değişimine hazırlanıyor. Lüks SUV denildiğinde akla gelen ilk markalardan Range Rover, sade ama tartışmalı bir logo tasarımıyla gündemde.

Sosyal medyada ortalık karıştı: Grok neden herkese hakaret ediyor?

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarında bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptı. Yurttaşlar Grok’a ne olduğunu merak etti. Peki, Grok neden herkese hakaret ediyor?

Yeni bir karadelik sınıfı keşfedildi

Bilim insanları, evrenin kayıp halkasını oluşturabilecek “hafif” kara delikleri ilk kez tespit etti.

Yapay şimşekle gübre üretildi: Bilim dünyasını sarsan buluş

Sydney Üniversitesi’nden Kimya ve Biyomoleküler Mühendislik Bölümü’nden Profesör PJ Cullen liderliğindeki ekip, havadaki azotu elektrikle uyararak doğrudan gaz formunda yeşil amonyak elde etti. Ekip, bu yöntemde plazma teknolojisi ve zar bazlı …

Bilim adamlarından büyük başarı: Deniz örümceğinin şifresi çözüldü

Deniz örümcekleri, örümcek ve akreplerle aynı aileden gelen, ancak onlardan oldukça farklı görünen deniz canlıları. Pycnogonum litorale türü üzerinde çalışan Viyana Üniversitesi ile Wisconsin-Madison Üniversitesi araştırmacıları, bu canlıların gen …

Güneş enerjisi tehlikede mi? İşin uzmanları anlattı

İspanya’nın Endülüs bölgesinde yapılan son çalışmalar, toz taşınımının enerji üretimini yüzde 80’e varan oranlarda düşürebileceğini gösterdi. Peki, bu soruna karşı neler yapılabilir? İşte tüm detaylar… ENERJİ KAYIPLARI MİLYARLARI BULUYOR İspanya …