Kredi kartı ve nakit avansta yeni dönem: Esneme sinyalleri verildi

Kredi Kartları ve Tüketici Finansmanı Düzenlemeleri Gündemde

Ekonomi yönetimi son dönemde kredi kartları ve tüketici finansmanıyla ilgili düzenlemelere odaklanmış durumda. Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartlarına yönelik yeni düzenlemeler üzerinde çalıştığına işaret ederek, bu süreçte esneme adımlarının gelebileceğine dikkat çekti.

Eryılmaz, TGRT Haber’de yaptığı açıklamada, BDDK’nın 2024 yılında kredi kartlarında nakit avans limitlerini azalttığını, taksit sürelerini ise 12 aydan 3 aya düşürdüğünü hatırlattı. Bu sıkılaştırmanın temel amacı enflasyonla mücadele etmekti. Ancak, mevcut ekonomik koşullar nedeniyle sıkı politikanın esnetilebileceğini belirten Eryılmaz, “BDDK’nın açıklamalarına bakıldığında esneme sinyalleri görüyoruz” dedi.

Eryılmaz, “Enflasyonu riske atmaksızın, aşamalı bir yaklaşımla bu sıkılığın kaldırılacağını öngörüyoruz” dedi. Taksit sayılarının aşamalı olarak artırılabileceğini vurgulayan Eryılmaz, ilk aşamada 3 ay olan vadelerin 6 aya çıkarılabileceğini belirtti.

Dar gelirli kesimin artık dayanma gücü kalmadığını dile getiren Eryılmaz, “Durum artık gerçekten çok zor” dedi. Ayrıca, büyümede yavaşlama işaretlerinin enflasyon üzerinde olumsuz bir etki yaratmayacağını ekledi.

Yakın gelecekte yeni adımların atılabileceğini belirten Eryılmaz, düzenlemelerin büyük olasılıkla Merkez Bankası’nın 22 Mayıs’taki enflasyon raporu sonrasında netlik kazanacağını söyledi. Bu adımları destekleyen Eryılmaz, özellikle dar gelirli kesimde belirli bir rahatlama sağlayabileceğini belirtti.

Ayrıca, faiz indirimine ilişkin beklentilerin Temmuz ayına ertelendiğini belirten Eryılmaz, Merkez Bankası’nın bu konuda tedbirli adımlar atacağını öngördü.

Related Posts

Bakan Uraloğlu tarih verdi: Boğaz geçiş ücretlerine zam geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Boğazları’ndan uğraksız geçen gemilerden alınan ücretlerin hesaplanmasında esas alınan “altın frank” değerinin, 1 Temmuz itibarıyla yüzde 15 artırılarak 5,83 dolara yükseltileceğini bildirdi.

Şimşek de bu yıldan umudunu kesti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Şimşek, “Reel sektörün 2026’dan itibaren finansmana erişiminde de büyük rahatlama olacak.”

O şartı karşılayanlar toplu taşımaya ücretsiz binecek

EGO’dan yapılan açıklamaya göre, LGS kapsamında öğrencilerin sınav yerlerine ulaşımlarında herhangi bir aksaklık yaşanmaması için tüm hazırlıklar tamamlandı. Sınav günü, öğrencilerin mağduriyet yaşamamaları için 10 güzergahta 20 ilave otobüs servisi …

Almanya ile ABD arasında altın krizi: ‘Altınımızı memleketimize geri verin’

ABD Başkanı Donald Trump dönemindeki siyasi belirsizlikler Almanya’da altın rezervlerinin güvenliğiyle ilgili tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. Siyasi isimler ve bazı kuruluşlar altınların ülkeye geri getirilmesini talep ediyor. Güven sorunları altın politikalarında değişiklik baskısını artırıyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş duyurdu: Asgari ücrete zam gelecek mi?

Emekliler enflasyon farkı nedeniyle Temmuz zammını beklerken, gözler bu kez asgari ücrete çevrildi. 2025 Ocak’ta 22 bin 104 TL’ye yükseltilen asgari ücrete yeni bir zam gelip gelmeyeceği merak ediliyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, hükümetin bu yönde hazırlık yaptığını açıklayarak milyonlarca çalışanın beklentilerine ışık tuttu.

Dünya Bankası’ndan Türkiye ekonomisinin büyüme tahmininde yukarı yönlü revizyon

Dünya Bankası, artan ticaret gerilimleri ve politika belirsizliği nedeniyle küresel ekonomik büyümenin bu yıl, küresel resesyonlar hariç tutulduğunda, 2008’den bu yana en yavaş hızına düşmesinin beklendiğini bildirdi. Öte yandan banka raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1, gelecek yıl yüzde 3,6 ve 2027’de yüzde 4,2 büyümesinin beklendiği bildirildi.