Kendini Mesih ilan eden tarikat lideri hapsi boyladı

Rusya’da Tarikat Lideri Sergey Torop 12 Yıl Hapse Mahkum Edildi

Rusya’da bir mahkeme, kendini İsa Mesih’in reenkarnasyonu ilan eden Sibiryalı tarikat lideri Sergey Torop’u, ‘müritlerinin’ zihinsel ve fiziksel sağlığına zarar vermekten 12 yıl hapse mahkûm etti. Torop’un kurduğu Son Ahit Kilisesi, 1991’den 2020’ye kadar takipçilerini psikolojik manipülasyonla sömürmekle suçlandı.

Rusya Başsavcılığı, 64 yaşındaki Torop ve iki müridinin, üyelerin vatandaşlık haklarını ihlal eden ve bedensel zarar veren bir dini organizasyon kurduğunu belirtti. Savcılar, Torop’un eylemlerinin 16 kişide ahlaki zarar, altısında ciddi sağlık sorunları ve birinde orta derecede zarar yarattığını açıkladı. Mahkeme, mağdurlara ve savcılara 45 milyon ruble (23 milyon TL) tazminat ödenmesine hükmetti.

Torop, 1991’de “Vissarion” adıyla Son Ahit Kilisesi’ni kurmuş, Sibirya’daki Şafak Yurdu adlı izole bir tepede yaklaşık 300 takipçiyle komün hayatını sürdürmüştü. 2020’de Sibirya’da bulunan Krasnoyarsk şehrindeki komüne düzenlenen helikopter baskınıyla tutuklanan Torop ve müritleri Vadim Redkin ve Vladimir Vedyornikov suçlamaları reddetti. Kararlara itiraz edilip edilmeyeceği henüz bilinmiyor.

Vissarion hareketi, 1990’larda Sovyet sonrası ideolojik boşlukta popülerlik kazandı. Covid-19 salgınıyla komünler dış dünyaya kapandı. Tarikat, binlerce takipçiyi Sibirya’daki uzak yerleşimlere çekmişti.

Related Posts

Boğaz’da halı sahaya rekor fiyat

Tarabya Spor Kulübü tarafından kullanılan Sarıyer’in Tarabya mahallesinde bulunan arsa, 458 milyon 401 bin 400 liraya ihaleye çıkarıldı.

Market raflarının vazgeçilmez konserve markası iflas etti

ABD merkezli konserve gıda üreticisi Del Monte Foods, yaşadığı finansal zorlukların ardından iflas koruma başvurusunda bulundu. Bu gelişme, şirketin geçen yıl tartışmalı bir borç yapılandırmasına gitmesinin ardından geldi.

TBMM Genel Kurulu toplandı: Meclis gündeminde hangi konular var?

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplanarak gündem dışı konuşmalara yer verdi. Hakkari, Kocaeli ve Erzincan milletvekilleri illerindeki ulaşım, işsizlik, eğitim ve terör konularına dikkat çekerken, bazı milletvekilleri Hz. Muhammed’e yönelik karikatüre karşı Meclis’te Salavat-ı Şerif okudu.

Elazığ’ın Maden ilçesinde örtü yangını söndürüldü

Elazığ’ın Maden ilçesine bağlı Sağrılı köyü Zafran mezrası kırsalında çıkan örtü yangını, ekiplerin hızlı müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangında bir köy evi zarar gördü, can kaybı yaşanmadı.

İran’ın Ayetullah’ı, Trump’ın öldürülmesi için fetva verdi

İran’ın önde gelen dini lideri Ayetullah Nasır Mekarim Şirazi, yayımladığı fetvada Trump ve Netanyahu’yu “Allah’ın düşmanları” ilan etti. Şirazi, bu liderlerin ölümü için emir verdi. Ancak fetvanın içindeki gizli mesajlar Trump değil, İran’daki muhaliflere karşı oldu.

Türkiye’den vizesiz gidilen ülkelerin yeni listesi yayınlandı

Son yıllarda yapılan yeni anlaşmalarla birlikte Türk vatandaşlarının vize olmadan sadece kimlik ya da pasaportla gidebileceği ülkelerin listesi değişti. İşte çok sayıda Balkan, Avrupa, Asya ve Afrika ülkesinin yer aldığı listede vize muafiyeti için Türk vatandaşlarına tanınan süreler…