Bakanlık kayıp 37 milyar lira için seferberlik başlattı

Gelir İdaresi, Sanal POS Gelirlerini Vergilendirme Konusunda İncelemeler Yapıyor

Gelir İdaresi Başkanlığı, e-ticaretin vazgeçilmez bir parçası olan sanal POS sistemleri aracılığıyla elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi konusunda harekete geçti. GİB, 2020-2024 yılları arasında sanal POS kullanan kişilerin vergi mükellefiyetlerini ve elde edilen gelirin vergi beyanlarına yansıtılıp yansıtılmadığını belirlemek amacıyla detaylı analizler yapmaktadır.

Bakanlık tarafından veri tabanlarından alınan bilgilerle yapılan incelemeler sonucunda, yüksek risk taşıyan mükellefler tespit edilmiştir. Detaylı analizler ve banka verileriyle uyumlu hale getirilen raporlar neticesinde, gelir elde eden ancak vergi mükellefiyeti olmayan ya da eksik beyanname veren 4.095 mükellef belirlenmiştir. Bu mükelleflerin, 37 milyar liralık geliri gizlediği tespit edilmiştir.

– Pek Çok Sektörden İnceleme Yapıldı

Tekstil, hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, cep telefonu ve aksesuarları ticareti ile bilgisayar programlama faaliyetlerinde bulunan birçok mükellefin gelirlerini gizlediği belirlenmiştir. Analizler sonucunda, vergi kaydı olmayan bir kişinin 2024 yılında 2.284 kez sanal POS üzerinden işlem yaparak 67 milyon lira gelir elde ettiği ortaya çıkmıştır.

– Uyum Sağlamayanlara Cezai İşlem Uygulanacak

GİB, vergi kayıplarını engellemek amacıyla “gönüllü uyum ve izah” mekanizmasını devreye sokmuştur. Vergi mükellefiyeti olmayan, beyanda bulunmayan veya eksik beyanda bulunan kişilere cezai işlem uygulanmadan önce gönüllü uyuma ve açıklama yapma çağrısı yapılmaktadır. Beyanlarını düzeltmeyi yapan mükelleflere daha hafif cezalar verilmektedir.

Vergi tahsilatı için gerekli beyannameleri vermeyen veya gelirlerini gizlemeye devam eden kişilere karşı vergi incelemesi başlatılacak ve cezai işlem süreci işletilecektir. Gelir İdaresi Başkanlığı, gönüllü uyum sürecine, e-ticaret gelirlerini gizlediği belirlenen 561 mükelleften başlamıştır.

– “Cezai İşlem Uygulanacak”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşen dünyada vergi kaybının daha kolay takip edilebildiğini belirterek, sanal POS ve diğer dijital ödeme yöntemleriyle gelir elde edenlerin vergi ödemesi gerektiğini vurgulamıştır. Mükellefleri uyum sürecine dahil etme yoluna başvuran Bakanlık, uyum sağlamayanlar için cezai işlem uygulanacağını belirtmiştir.

Related Posts

Bakan Uraloğlu tarih verdi: Boğaz geçiş ücretlerine zam geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Boğazları’ndan uğraksız geçen gemilerden alınan ücretlerin hesaplanmasında esas alınan “altın frank” değerinin, 1 Temmuz itibarıyla yüzde 15 artırılarak 5,83 dolara yükseltileceğini bildirdi.

Şimşek de bu yıldan umudunu kesti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Şimşek, “Reel sektörün 2026’dan itibaren finansmana erişiminde de büyük rahatlama olacak.”

O şartı karşılayanlar toplu taşımaya ücretsiz binecek

EGO’dan yapılan açıklamaya göre, LGS kapsamında öğrencilerin sınav yerlerine ulaşımlarında herhangi bir aksaklık yaşanmaması için tüm hazırlıklar tamamlandı. Sınav günü, öğrencilerin mağduriyet yaşamamaları için 10 güzergahta 20 ilave otobüs servisi …

Almanya ile ABD arasında altın krizi: ‘Altınımızı memleketimize geri verin’

ABD Başkanı Donald Trump dönemindeki siyasi belirsizlikler Almanya’da altın rezervlerinin güvenliğiyle ilgili tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. Siyasi isimler ve bazı kuruluşlar altınların ülkeye geri getirilmesini talep ediyor. Güven sorunları altın politikalarında değişiklik baskısını artırıyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş duyurdu: Asgari ücrete zam gelecek mi?

Emekliler enflasyon farkı nedeniyle Temmuz zammını beklerken, gözler bu kez asgari ücrete çevrildi. 2025 Ocak’ta 22 bin 104 TL’ye yükseltilen asgari ücrete yeni bir zam gelip gelmeyeceği merak ediliyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, hükümetin bu yönde hazırlık yaptığını açıklayarak milyonlarca çalışanın beklentilerine ışık tuttu.

Dünya Bankası’ndan Türkiye ekonomisinin büyüme tahmininde yukarı yönlü revizyon

Dünya Bankası, artan ticaret gerilimleri ve politika belirsizliği nedeniyle küresel ekonomik büyümenin bu yıl, küresel resesyonlar hariç tutulduğunda, 2008’den bu yana en yavaş hızına düşmesinin beklendiğini bildirdi. Öte yandan banka raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1, gelecek yıl yüzde 3,6 ve 2027’de yüzde 4,2 büyümesinin beklendiği bildirildi.