İmamoğlu soruşturmasında son durum: İddialar, şüpheliler ve ifadeler

“`html

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen terör ve yolsuzluk soruşturması çerçevesinde, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu dün gece adliyeye sevk edildi. İmamoğlu, iki ayrı dosya kapsamında ifade verdi ve bu sabah 03:00 sıralarında iki dosyadan tutuklanma talebiyle mahkemeye gönderildi. Şu anda İmamoğlu için hakimden gelecek karar bekleniyor.

İmamoğlu üzerindeki soruşturma süreci nasıl başladı?

Bu operasyon kapsamında, İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu toplam 105 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı ve bu kişilerin 91’inin tutuklandığı öğrenildi. Soruşturma, bir yolsuzluk suçlaması diğeri ise terörle ilgili olmak üzere iki dosyadan oluşmakta.

Yolsuzluk soruşturmasında 4 kişinin firari olduğu, diğer 6 şüphelinin ise yurt dışında bulunduğu tespit edildi. Terör örgütü PKK/KCK’ya yardım suçlamasıyla başlatılan soruşturmada, İmamoğlu dahil 7 şüpheliden 4’ü gözaltına alınırken, 3 şüpheli hala firarda.

İmamoğlu’na yöneltilen suçlamalar arasında; “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, rüşvet almak, ihaleye fesat karıştırmak, edimin ifasına fesat karıştırmak ve nitelikli dolandırıcılık” ifadeleri yer almakta.

İmamoğlu’nun dosyasında hangi şirketler geçiyor?

İmamoğlu’nun ifade tutanağına göre, bu yolsuzluk soruşturmasında toplam 33 şirketin ismi geçiyor ve soruşturma, bu şirketlere verilmiş olan ihalelerde yoğunlaşıyor.

İhale edilen 33 reklam şirketinin İstanbul Belediyesi’nden aldığı sözleşmeler, soruşturmanın merkezinde yer almakta. İmamoğlu, geçen cuma günü verdiği ifade esnasında şu açıklamaları yaptı:

“Ben burada sadece ve sadece hakkımda başlatılan siyasi bir müdahalenin bir parçası olarak bulunmaktayım. 16 milyon İstanbullunun tercihlerini temsil eden kişi olarak, böyle bir sorgulamanın halk iradesine yapılan bir saldırı olduğunu düşünüyorum. Detaylı açıklamalarımı Cumhuriyet Başsavcılığına yapacağım.”

İmamoğlu dosyasındaki gizli tanıkların ifadesi

Yolsuzluk soruşturması kapsamında İmamoğlu’na, İSPARK, Kültür A.Ş. ve KİPTAŞ gibi önemli ihalelerin de yer aldığı 7 ayrı ihale hakkında sorular yöneltildi. Gizli tanıklar “Çınar” ve “Meşe”nin beyanları dikkate alındı, iddialar ise şu şekilde özetlendi:

  • Adem Soytekin’in İmamoğlu ile olan ortaklıkları ve KİPTAŞ ihalesine katkısı.
  • Belediye çalışanlarının rüşvet ve komisyon toplamaları.
  • Yasadışı reklamlara izin verilmesi ve ödemelerin yapılması.
  • İyşı alanlarda haksız kazanç elde edilmesi.
  • Kişisel verilerin reklam amaçlı kullanılması.

İmamoğlu’na yöneltilen terör suçlamaları

İmamoğlu’na, yerel seçimler öncesinde birçok organizasyonla bağlantısı olduğu iddiaları yöneltildi. Bunlar arasında “Kent Uzlaşısı” isimli yapılanma ve daha birçok soru bulundu. İmamoğlu bu suçlamalar için, “Benim böyle bir bağlantım olduğunu düşünmüyorum.” yanıtını verdi.

İkinci önemli soru ise, “Kent uzlaşısı” çerçevesinde 18 kişinin aday gösterilmesi ile ilgiliydi. İmamoğlu, bu durumda Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen adayların listesinin tam olarak bilinmesinin imkânsız olduğunu belirtti.

Diğer yöneltilen iddialar arasında ise;

  1. Terör örgütleri ile bağlantı olduğu düşünülen 252 kişiyle iletişim kurması.
  2. Bir gizli tanığın beyanı ile köklü bağlantılar kurma iddiaları.
  3. Belediye kadrolarına yerleştirilen HDP üyeleri ile ilgili ifadeler.

İmamoğlu, bu iddialara yanıt verirken, tümünün asılsız ve iftira olduğunu vurguladı. Eski İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan soruşturmalarda herhangi bir dava açılmadığını belirtti.

“`

Related Posts

TKP’den Erdoğan’ın “AKP, MHP, DEM birlikte yürüyeceğiz” sözlerine açıklama: En yetkili ağızdan ilan edildi, Cumhur İttifakı genişletildi

TKP’den Erdoğan’ın “AKP, MHP, DEM birlikte yürüyeceğiz” sözlerine açıklama: En yetkili ağızdan ilan edildi, Cumhur İttifakı genişletildi

Özgür Özel’den şehit ailesine ziyaret

Özgür Özel, bugün miting gerçekleştireceği Malatya’ya geldi. Özel, Malatya’da şehit Piyade Teğmen Furkan Sert’in ailesini ziyaret etti.

CHP’li Alp’ten AİHM’in Demirtaş kararına ilişkin açıklama: Hiç lâfı dolandırmadan söylüyorum, uymak zorundayız

CHP’li Alp’ten AİHM’in Demirtaş kararına ilişkin açıklama: Hiç lâfı dolandırmadan söylüyorum, uymak zorundayız

Kurtulmuş-Kalın görüşmesi gerçekleşti: TBMM’den açıklama geldi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile görüştü

ABD – Meksika sınırında kaçak silah alarmı

Meksika Savunma Bakanlığı ve Federal Başsavcılık tarafından Kongre’ye sunulan rapora göre, Kasım 2024 ile Mayıs 2025 arasında ABD’den Meksika’ya giren yasa dışı silahların yüzde 43’ü Teksas sınır geçişlerinden yapıldı. Bu dönemde 5 bin 869 ateşli …

Bayrampaşa Belediye Meclisi üyesi iki isim, CHP’den istifa etti

Bayrampaşa Belediyesi’nin Cumhuriyet Halk Partili (CHP) meclis üyeleri Saki Teker ve Ali Karahasanoğlu, partilerinden istifa ettikleri duyurdu. Meclis üyeleri açıklamalarında “Mutlu’nun gayri ahlaki tutumları, para hırsı ve vatandaşların …