2025 ekonomisinde ‘kararlılık’ hedefi






2025 Yılı Ekonomisinde Kararlılık Hedefi

İzmir’den İhracatta Kararlılık: 2025 Hedefleri

2025 Ekonomisinde Kararlılık

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “2024 yılı ihracat performansı değerlendirme ve 2025 yılı öngörüleri toplantısı”nda yaptığı konuşmada, 2024 yılını %1 artışla 18,4 milyar dolar ihracatla tamamladıklarını belirtti. Tarım ve maden sektörlerinin ihracat başarısına vurgu yapan Eskinazi, sanayi ihracatının 9,5 milyar dolar, tarım ürünleri ihracatının %4 artışla 7,6 milyar dolar ve madencilik ihracatının %23 artışla 1,3 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Eskinazi, ihracatın gerçekleştirildiği 216 ülke ve bölgeden 111’ine ihracat artışı sağladıklarını söyledi. Özellikle Almanya, ABD, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık başta olmak üzere Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatın toplam ihracatın önemli bir kısmını oluşturduğunu belirtti.

Ege Bölgesi’nin 2024 yılındaki toplam ihracatının 43 milyar dolara ulaştığını açıklayan Eskinazi, Türkiye genelinde İzmir’in 23,8 milyar dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer aldığını ifade etti. Eskinazi, İzmir’in üretim ve ihracat kaydının farklı şehirlerde olması durumunu da vurguladı.

2025 Ekonomisinde Kararlılık

Jak Eskinazi, istihdam konusundaki yüklerin azaltılması ve kur hedeflerine ulaşılması durumunda, 262 milyar dolarlık OVP hedefinin tutturulabileceğini belirtti. Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapmasının moral etkisi yarattığını dile getirdi.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan ise Orta Doğu’daki krizlerin Türk ihracatına olumlu etki yaptığını ve ABD’nin korumacı politikalarını yakından takip ettiklerini söyledi. Türk üreticilerin ihracatlarını arttırmak için fırsatları değerlendirdiğine dikkat çekti.

Related Posts

Bakan Mehmet Şimşek’ten ‘kredi notu’ mesajı: ‘Ekonomimizin dayanıklılığını…’

Son dakika haberi… Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Ülke kredi notumuz yükseldi. Ekonomimiz yurt içi ve yurt dışı belirsizliklerin ve zorlukların yaşandığı dönemi aşarak tekrar olumlu bir döngüye girdi. Bu not artışı, süreci başarıyla yönettiğimizi ve ekonomimizin dayanıklılığını teyit ediyor” açıklamasını yaptı.

Manisa’da sabırsızlıkla bekleniyordu! ’Çilek üzümü’ hasadı başladı

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Yetiştirme Tekniği Bölümü Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Sacit İnan, özellikle Manisa halkının ve üreticilerin “çilek üzümü” olarak bildiği Bronx Seedless üzüm çeşidinin enstitü arazilerinde bulunan koleksiyon …

Goldman Sachs’ten kritik Trump açıklaması: Türkiye de etkilenecek

Goldman Sachs, ABD’nin yeni gümrük vergileriyle birlikte enflasyonun kontrol dışına çıkabileceği ve büyümenin ciddi şekilde yavaşlayabileceği uyarısında bulundu. Ekonomistler, Trump’ın temel “karşılıklı” gümrük vergisi oranının yüzde 10’dan yüzde 15’e yükselteceğini ve bunun ekonomiyi kötü etkileyeceğini öngörüyor. Türkiye, yüzde 10 oranında asgari gümrük vergisi uygulanan ülkeler grubunda bulunuyor.

“Meslek liseleri: gençler ve veliler için stratejik bir seçim”

Yalova OSB’den yapılan açıklamada, lise tercih dönemindeki gençler ve aileleri için garanti meslek sahibi olmak, mesleğe erken başlayarak ustalaşmak ve sanayinin beklentileriyle uyumlu yetenek geliştirerek yüksek kazanç sağlaması açısından oldukça kritik bir dönem yaşandığına dikkat çekildi.

Vodafone Business, PizzaLazza ve Saloon Burger ile Dijitalleşiyor

Vodafone Business, iki markanın operasyonel maliyetlerini %15 düşürüp sipariş sürelerini %25 hızlandırdı.

2025 Temmuz Merkez Bankası faiz açıklaması ne zaman? TCMB faiz beklentisi ne yönde?

Merkez Bankası faiz kararı, Temmuz ayı sona ererken yatırımcıların izleyeceği politikalarda önemli bir rol oynayacak. Peki, Merkez Bankası faiz açıklaması ne zaman? TCMB faiz beklentisi ne yönde?